Bolnavii de hepatită C vor beneficia şi de terapia fără interferon

0

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va deconta de la 1 octombrie o terapie nouă pentru pacienții bolnavi de hepatită C – tratamentul fără interferon -, urmând ca plata efectivă să se facă numai în cazurile la care se obține rezultat medical, a anunțat joi, într-o conferință de presă, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

El a precizat că prețul terapiei este confidențial și este unul bun pentru România.”Vor fi 5.000 de pacienți eligibili, dar îi vom trata pe toți cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment — ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3 „, a spus Ciurchea, relatează Romaniatv.net.

Președintele CNAS a precizat că tratamentul nu se poate cumpăra individual de către pacient, iar programul susținut de Casă se va derula pe un an de zile, urmând să se continue negocierile.

Prezent la conferința de presă, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a subliniat că tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon.

„Vrem să vă anunțăm că, pe 9 septembrie, s-a încheiat procesul de negociere a contractelor pentru moleculele cu indicații în terapia fără interferon a hepatitelor cronice virale și cirozei hepatice. (…) Negocierile s-au desfășurat cu companiile care dețin aceste molecule. Au fost un număr record de întâlniri. (…) După termenul legal, practic se va încheia contractul cu firma câștigătoare. La acest tip de contract, la terapia fără interferon, CNAS va plăti doar tratamentul pacienților la care se va obține rezultat medical, nu va plăti tratamentul pentru cei la care nu se vor obține rezultate”, a declarat ministrul.

Bănicioiu a anunțat că, săptămâna viitoare, comisia de experți pentru afecțiuni hepatice din cadrul CNAS se va întâlni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară. „Toată procedura va fi comunicată caselor de sănătate județene”, a mai spus Bănicioiu.

Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat că, potrivit unui studiu din 2007, numărul de bolnavi cu infecție de hepatită C în România este de 3,2% din populația totală a țării. „Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecție activă, restul și-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (…) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să țină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puține reacții adverse, în special renale”, a explicat prof. dr. Oproiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.