Prețurile la alimente, scădere record în august

Indicele prețurilor la produsele alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat în august 2015 cea mai mare scădere lunară din ultimii șapte ani, pe fondul ofertelor abundente, dar și a factorilor externi, precum scăderea prețurilor la energie și îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, a anunțat, joi, FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2015, acest indice a atins o valoare medie de 155,7 puncte, în scădere cu 8,5 puncte sau 5,2%, comparativ cu luna iulie 2015. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai gravă scădere lunară înregistrată după decembrie 2008.

Scăderea din luna august a afectat toate produsele alimentare principale, precum laptele, uleiurile vegetale, zahărul sau cerealele, care au înregistrat un recul de 7% în raport cu iulie și unul de 15% în raport cu luna august a anului trecut.

Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut și ele cu 8,6% comparativ cu luna iulie, iar prețul la zahăr s-a redus cu 10%.

Economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian, a apreciat că există puține semnale ale unei reveniri a prețurilor în lunile următoare. Potrivit acestuia, semnalele referitoare la încetinirea economiei chineze se reflectă în importurile de produse precum soia boabe, pentru care China este cel mai mare importator mondial.

‘Atunci când o țară de asemenea mărime și populație încetinește acest lucru afectează toate sectoarele, inclusiv agricultura’, a explicat Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit estimările cu privire la producția mondială de cereale în 2015, până la 2,54 miliarde de tone, cu 21 de milioane de tone mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut. Revizuirea estimărilor se datorează unor perspective mai bune privind producția de grâu și orez, ca urmare a unor condiții peste așteptări în țări precum Argentina, Brazilia și SUA. FAO susține că producțiile bune din cele două Americi vor compensa scăderea producției de porumb în Uniunea Europeană cauzată de vremea secetoasă, care a redus producțiile la hectar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.