Privatizarea a 26,69% din Rompetrol Rafinare, în 2016

Reprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor, potrivit lui Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International.

Având în vedere toate procedurile, privatizarea ar putea avea loc în prima parte a anului 2016. Din punctul nostru de vedere, ne dorim să accelerăm acest proces, pentru că avem proiecte care așteaptă finanțare. Suntem încrezători că am ajuns la un punct de înțelegere cu ministerul pe principalele probleme și că suntem de acord privind punerea în aplicare a acestora, astfel încât ceea ce rămâne de făcut este ca ministerul să își respecte angajamentul’, a explicat Zhangulov la solicitarea Agerpres.

Potrivit acestuia, grupul KMG International a fost pregătit încă de la momentul semnării Memorandumului să-și asume toate acțiunile necesare pentru punerea în aplicare a acestuia, ‘după cum am promis să cumpărăm acțiunile pe care Guvernul vrea să le vândă’.

De asemenea, Zhangulov a subliniat că vânzarea de acțiuni deținute de Guvern, reprezentând un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionată de Ministerul Energiei prin intermediul unei agenții speciale care trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar întregul proces a fost menit pentru să se supună prevederilor impuse de legislația românească cu privire la privatizare prin licitație publică.

‘Dacă există întârzieri, acestea în mod sigur nu au legătură cu noi. Suntem hotărâți să ne onorăm angajamentele față de statul român, de îndată ce sunt îndeplinite toate procedurile și condițiile. Lucrurile evoluează: strategia de achiziție a fost aprobată și procedura a fost inițiată. (…) Așa cum am convenit în cadrul Memorandumului de Înțelegere, instituirea Fondului de investiții este pasul imediat următor achiziționării de acțiuni. Achiziția trebuie să preceadă înființarea Fondului. Suntem interesați de lansarea rapidă a fondului de investiții. Dar partenerii noștri sunt cei care ar trebui să facă următorii pași, cum ar fi să respecte calendarul de acțiuni, să organizeze privatizarea acțiunilor, să aprobe documentele de constituire a Fondului, inclusiv a statutului său și a mecanismelor de punere în aplicare a proiectelor de investiții’, a explicat Zhangulov.

Reprezentanții KMG International au avut miercuri noi discuții cu autoritățile române pe marginea Memorandumului de Înțelegere privind Rompetrol Rafinare.

Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013 reglementează termenii generali ai unei tranzacții complexe între statul român și The Rompetrol Group, deținut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group sau a unei societăți afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, deținut în prezent de Ministerul Energiei, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari; o garanție de menținere de către statul român a unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani; constituirea unui fond de investiții sub forma unei societăți pe acțiuni, care va investi în proiecte energetice din România; ca o premisă a implementării tranzacției vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.

Vânzarea a 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare de către statul român se va face prin licitație cu acordarea dreptului de preferință acționarului majoritar pentru achiziționarea întregului pachet de acțiuni, iar prețul de adjudecare va trebui să fie de cel puțin 200 milioane dolari, conform Hotărârii nr. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote din participația deținută de statul român la Societatea „Rompetrol Rafinare”.

De asemenea, în vederea implementării măsurilor prevăzute în tranzacția convenită la 15 februarie 2013 prin Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Group NV, precum și în vederea implementării Strategiei de privatizare va fi constituită o comisie pentru coordonarea implementării tranzacției, o comisie de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare.

Comisia va coordona toate acțiunile necesare pentru implementarea strategiei, va analiza activitățile legate de înființarea fondului de investiții kazaho-român în sectorul energetic, analizează și formulează propuneri față de aspectele necesar a fi negociate de către Ministerul Energiei cu reprezentanții KMG International, succesorul The Rompetrol Group, avizează prețul de ofertă pe baza recomandărilor evaluatorului, aprobă lista ofertanților acceptați la licitație etc.

De asemenea, recent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri a publicat un proiect de HG conform căruia va putea înființa, în numele statului, societăți cu capital de stat și va putea participa la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate sau la majorarea capitalului social al societăților la care este acționar.

Promovarea actului normativ este justificată, printre altele, de respectarea memorandumului cu Rompetrol. ‘Elementele care vizează interesul general public și constituie o situație de urgență și extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată sunt următoarele: (…) derularea de urgență a demersurilor necesare pentru înființarea unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiții, sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, întrucât prin tranzacția convenită prin Memorandumul de înțelegere” încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V., a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2014, iar Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, actualmente Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înființată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român’, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.