25 de ani de la înființarea SMURD
16 august 2010. Un apel la 112 anunţa o explozie la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti. Era, de fapt, cea mai mare tragedie dintr-un spital românesc. Un salon întreg cu nou născuţi era devastat de un incendiu şi înecat în fum, relatează Romaniatv.net.
Medicul Bogdan Dinu a fost în cele două echipaje SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare) care au ajuns de urgenţă la maternitate.
O instalaţie electrică improvizată cedase. Şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar cinci au rămas cu urme adânci.
Patru doctori, dublaţi de asistenţi, au intubat nou născuţii, au început manevrele de resuscitare şi practic au intubat la lumina lanternelor. Au făcut toate aceste manevre în condiţii extraordinar de vitrege.
În 2008, la Mina Petrila au murit 13 mineri şi 12 au fost grav răniţi. A fost o explozie în subteran. Victimele au fost preluate de echipajele SMURD şi duse la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.
23 iunie 2013, ora 17:00. Un autocar cu 44 călători, un ghid turistic şi doi şoferi s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru. 18 români şi-au pierdut viaţa, iar alţi 29 au fost răniţi. La 24 de ore de la accident, autorităţile din România încă se bâlbâiau în declaraţii şi în decizii. Secretarul de stat Raed Arafat a decis să meargă acolo.
Trei aeronave militare, aparatură medicală şi aproape 40 de medici şi asistente au zburat la Podgoriţa, capitala statului Muntenegru. S-a format un „Pod aerian Bucureşti-Podgoriţa”, iar răniţii au fost aduşi la patru spitale din Bucureşti.
Pe lista celor mai delicate operaţiuni SMURD este şi lupta din Gara de Nord, dintre suporterii unguri si jandarmi. Veniţi să-şi încurajeze naţionala, fanii maghiari au aprins torţe şi petarde, au devastat vagoanele şi au devenit agresivi. Jandarmii au răspuns un gaze lacrimogene, peronul s-a transformat într-un ring de box, iar ambulanţele SMURD au fost chemate de urgenţă.
Anul trecut, guvernul a decis înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care coordonează toate situaţiile de criză.
La spitalul Floreasca, acest sistem era aşteptat din 1997. Atunci, medicul rezident Bogdan Opriţă a făcut un stagiu de pregătire cu doctorul palestinian Raed Arafat, la Tîrgu Mureş. Din motive greu de înţeles, SMURD-ul a ajuns la Bucureşti abia 7 ani mai târziu.
– See more at: http://stiri.tvr.ro/zeci-de-mii-de-oameni-le-datoreaza-viata-salvatorilor-smurd–serviciul-implineste-25-de-ani_65069.html#sthash.GDEuZpBl.dpuf