România, tărâmul produselor apicole
România este unul dintre cei mai mari exportatori de produse apicole din lume. Iar dacă până de curând ne mulțumeam să le producem și să le vindem străinilor, acum începem să le consumăm și noi. Polenul, lăptișorul de matcă sau păstura câștigă popularitate și printre români.
România are încă suprafețe foarte mari în care plantele nu cunosc nici urmă de pesticide. Datorită acestui lucru ocupăm primul loc în topul producătorilor și exportatorilor de polen.
„Partea montană este o zonă extraordinară și e plină de flori incredibile. Enorm de multe. Foarte multe flori. Ei, aceste flori, fiind naturale, au partea de polen foarte bună şi e disponibilă pentru albină. Pentru că acolo unde avem culturi intensive, dispare totul”, spune Alina Varadi, apicultor.
Polenul este considerat nu doar un remediu, ci și un aliment. Are un nivel ridicat de proteine, puține zaharuri și este indicat în cazul osteoporozei, afecţiuni ale prostatei, pentru sănătatea sistemului digestiv sau a ficatului. La fel și alte produse apicole, precum lăptișorul de matcă sau păstura.
“Cu ajutorul lăptișorului de matcă, celula nervoasă se regenerează. Și, în plus, la noi se folosește foarte mult pentru afecțiuni degenerative de sistem nervos. Lăptişorul de matcă este foarte bun pentru persoanele care suferă de Parkinson sau scleroză multiplă”, susţine Mirela Stranţ, apifitoterapeut.
În rândul românilor, mierea este cea mai populară şi este consumată destul de des.
În ultimul timp, însă, apicultorii au observat că sporește interesul și pentru alte produse apicole.
Apicultorii spun că a început să se caute propolisul sau polenul.
Un alt produs apicol pe care România are capacitatea de a-l produce la scară largă este apilarnilul. Acesta este obținut prin fărâmițarea larvelor de trântori și este bun pentru tratarea problemelor de creştere în greutate ale sugarului, a anemiilor sau pentru eliminarea stresului.