Dan Cristian Popescu: Primăria Sectorului 2 trebuie să lucreze pentru cetățeni!

0

Domnule deputat Dan Cristian Popescu se pare că actualul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu, a intrat (deja) într-o furibundă campanie electorală. Sectorul 2 este invadat de corturi UNPR, concertele plătite din fondurile Primăriei se țin lanț, în parcuri, în fiecare săptămână, avem mici, bere și multe, multe noi promisiuni. De ce instituțiile statului nu iau atitudine în fața acestei situații?

Anumite acțiuni de promovare sunt permise. Ilegal este să folosești bani publici pentru a-ți crește șansele electorale. Banii cetățenilor sectorului 2 trebuie folosiți pentru investiții, pentru ridicarea nivelului de trai al oamenilor din acest sector. Sunt convins că locuitorii sectorului 2 nu au nevoie de concerte, de mici și bere oferiți gratis prin așa-zisă mărinimie a primarului Onțanu. Din punctul meu de vedere acest gest e un semn de sfidare la adresa cetățenilor. De asemenea, oamenii nu cred că au nevoie de un pahar de apă oferit în corturile cu sigla UNPR ale Primăriei Sectorului 2 unde, practic, ești condiționat să dai o adeziune pentru UNPR. Este un lucru ilegal, imoral, și nu în ultimul rând batjocoritor pentru cetățeni.

Toate aceste acțiuni arată disperarea primarului care după patru mandate își dă seama că va pierde pușculița cu bani.  În cei aproape 16 ani de când este primar, Onțanu a avut ocazia să arate, cu vârf și îndesat, ce poate face pentru cetățeni.

Trebuie spus că realizările asumate personal de primar, sunt făcute, exclusiv, cu banii Primăriei Sectorului 2.

Ca și deputat ales, într-un colegiu al sectorului 2, cum apreciați prestația ultimului mandat al primarului Onțanu?

Sunt total nemulțumit de prestația primarului Onțanu, chiar dacă mai sunt și locuitori ai sectorului 2 care spun că în primele două mandate a avut anumite realizări. Eu, personal, nu sunt de acord cu aceste lucruri. Lucrurile stau pe loc pentru că deși se fac anumite lucrări, acestea sunt de proastă calitate și nu rezistă probei timpului. Sunt străzi care se asfaltează rapid, însă, tot la fel de rapid încep să apară gropile, în unele cazuri veritabile cratere. Vedem termoizolări făcute de mântuială, cu materiale de o calitate foarte proastă,  care cad la primul vânt sau când apare înghețul.

Mai mult, vedem bani publici tocați pe concerte, pomeni și excursii oferite cetățenilor. Aceste acțiuni nu aduc prosperitate, locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii sectorului 2.

Aveți un cabinet parlamentar extrem de activ. În cadrul sutelor de audiențe acordate cetățenilor din colegiul dumneavoastră, care sunt problemele cu care aceștia se confruntă cel mai des?

Tot timpul am spus că un deputat, pe lângă activitatea parlamentară, trebuie să fie un apărător al cetățenilor în fața nedreptăților la care sunt supuși aceștia. În acest birou mă lovesc des de acest tip de probleme. Vorbesc de răspunsuri arogante sau chiar în „doi peri”  date de autorități, de refuzul executării atribuțiilor de serviciu de către diverse instituții, și, împreună cu cetățenii  mai scriem o petiție și încercăm să punem, astfel, presiune pe aceste instituții pentru a-și face treaba. Chiar astăzi vorbeam cu cineva care a primit un răspuns halucinant de la Primăria Sectorului 2, în sensul că i se spunea că o anumită lucrare nu se poate realiza din cauza, rețineți!, crizei politice europene. Răspunsurile sunt jignitoare și arată sfidarea crasă față de cetățean.

Realitatea este că fără o prioritizare a cheltuielilor ajungem să nu mai avem bani pentru rezolvarea problemelor reale ale cetățenilor.

Tot mai mulți cetățeni se plâng că Primăria Sectorului 2 a ajuns o fortăreață, în condițiile în care o audiență la primarul Onțanu a devenit irealizabilă. Despre rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceștia nici nu mai poate fi vorbă. Nu vă temeți că în cazul în care veți câștiga alegerile locale și veți deveni primarul sectorului 2 vă veți confrunta cu o Primărie, pliată pe stilul de lucru al lui Onțanu, care a uitat că lucrează pentru cetățean?

Primăria Sectorului 2 are nevoie de un nou management, de un alt mod de a face administrație și politică. Cred că principiul managementului modern trebuie să se aplice inclusiv în cadrul Primăriei Sectorului 2. Vorbim de o instituție care trebuie să fie și va fi în slujba cetățeanului. Astăzi avem o Primărie în care funcționarii se cred mai presus de cetățean, o Primărie în care nu poți intra ca simplu cetățean, situație de neconceput pentru mine.

În cazul în care cetățenii mă vor alege ca primar vă garantez că ușile Primăriei Sectorului 2 vor fi deschise larg pentru toți cetățenii. Vă mai garantez că toți funcționarii Primăriei vor lucra, exclusiv, în slujba cetățenilor și că oamenii vor ști cum și pe ce sunt cheltuiți banii lor, ai Primăriei Sectorului 2.

Primăria trebuie să utilizeze bugetul public doar pentru dezvoltarea sectorului și ridicarea calității vieții cetățenilor de aici.

Cât de tare se teme, domnule Popescu, Onțanu că va pierde funcția de primar la viitoarele alegeri? Cât de mare este miza alegerilor la Primăria Sectorului 2?

Un primar nu ar trebui să se teamă că va pierde funcția pe care o deține vremelnic. Nimeni nu este de neînlocuit și trebuie să ai puterea de a accepta, cu zâmbetul pe buze, votul cetățenilor în privința ta. Nu este normal, în disperarea de a te menține în funcția respectivă, să încerci să cumperi voturi sau să manipulezi și chiar să șantajezi cetățenii care te-au votat. Nu trebuie, în niciun caz, să vezi mandatul/funcția de primar ca pe una fără de care nu poți trăi.

Care sunt candidații înscriși în cursa internă a PNL pentru Primăria Sectorului 2 și când se va lua o decizie finală în privința acestei candidaturi?

Cred că în cursul lunii octombrie se va lua o decizie finală, probabil, în urma unui sondaj de opinie. Știu că în această cursă internă a PNL pentru Primăria Sectorului 2 s-au mai înscris doi candidați: Ghiță Richard, consilier general la Primăria Capitalei, și un domn general , cetățean român care stă în Franța. Nu cunosc mai multe amănunte în această privință!

În această perioadă se poartă discuții pe marginea firmei care va efectua sondajului de opinie, care va arăta șansele fiecărui candidat înscris în cursă.

Vă expun o variantă pe care eu, personal, o văd posibilă. O alianță PNL-UNPR în toamna acestui an care va obliga PNL să numească un candidat formal, de bătut, la Primăria Sectorului 2. Știm cu toții cât de important este Onțanu pentru Oprea și cât de importantă este Primăria Sectorului pentru UNPR. Vedeți posibil acest troc politic între PNL și UNPR în urma căruia vor pierde cetățenii sectorului 2?

Eu cred că nicio negociere politică nu poate, nu trebuie, nu are voie, să aducă atingere intereselor locuitorilor sectorului 2. Nu este normal să negocieze interesele legitime ale unei localități cu scopul de a obține avantaje politice. Trebuie să fie alegeri libere în care cetățenii să decidă. Personal refuz să cred că se poate lua în calcul, fie și la nivel teoretic, un asemenea scenariu mârșav. PNL nu va trăda, sunt convins, ci va apăra interesele cetățenilor din sectorul 2.

Nu mai demult de alegerile locale din 2012 ați fost trădat de liderii PNL de atunci care au predat la cheie sectorul  2 aceluiași Onțanu… Există lideri ai PNL care au jucat în „echipa lui Onțanu” în 2012 și care au și astăzi putere decizională în noul PNL. Cum comentați?

În 2012 decizia eliminării mele din cursa pentru Primăria Sectorului 2 a lovit în interesele electorale ale PNL. Rămân la ideea că puteam să-l înving și atunci pe Onțanu. Ce va fi acum rămâne de văzut deși, repet, nu cred că vom asista la un scenariu similar.

În cazul în care veți fi desemnat candidatul PNL la Primăria Sectorului  2 care va fi punctul forte al programului electoral al dumneavoastră? Care va fi mesajul cu care veți încerca să obțineți votul electoratului într-un sector pe care Onțanu îl cunoaște foarte bine și în care deține, încă, numeroase pârghii de control ale diferitelor categorii de oameni?

Mesajul va fi legat de transparență! Starea de lucruri care există la Primăria Sectorului 2 trebuie să înceteze. Primarul și consilierii locali ar trebui să fie în serviciul comunității și nu invers. Un primar bun se întâlnește cu oamenii, vine în întâmpinarea nevoilor lor, demonstrează transparență totală legată de modul în care cheltuiește banii publici și felul în care organizează licitații  publice.

Vorbim de o altfel de administrație și de o altfel de politică!

Sunt decis ca la anul să câștig Primăria Sectorului 2 împreună cu cetățenii și să redau această Primărie cetățenilor. Victoria va fi NU a mea , ci a cetățenilor acestui sector!

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.