Dezbatere televizată Tsipras-Meimarakis

0
Grecii au alegeri anticipate, duminica viitoare – iar principalii candidaţi au avut prima dezbatere televizată. Liderul stângii, Alexis Tsipras, şi cel al dreptei politice, Evangelos Meimarakis, au discutat în contradictoriu la televiziunea publică, timp de două ore, despre imensele probleme economice ale ţării.

Protagoniştii alegerilor din Grecia sunt umăr-la-umăr în sondajele de opinie: cele două partide principale sunt creditate cu câte 25 la sută din intentiile de vot. Liderii lor au pus la bătaie cele mai bune argumente ca să convingă electoratul.

Tsipras, care a guvernat pentru că a câştigat ultimul scrutin promiţând sfârşitul politicilor de austeritate, şi-a apărat decizia ulterioară de aliniere la exigenţele creditorilor internaţionali.

Alexis Tsipras, liderul Syriza:  „Am încercat, ne-am luptat din răsputeri, nu am vândut nimic, nu am trădat pe nimeni. Am fost la strâmtoare până când am câştigat teren. Şi i-am lăsat pe cetăţeni să vorbescă printr-un referendum. Le-am spus adevărul, nu am zis „Haideţi să părăsim zona euro”, ci „Haideţi să încercăm un acord mai bun”.

Tsipras mai mult şi-a apărat ceea ce a numit „realizările din timpul guvernării sale”, decât să facă promisiuni pentru un viitor mai bun. Iar rivalul său, Meimarakis, a preferat să-l atace, tot fără prea multe angajamente că în Grecia va fi mai bine.

Vangelis  Meimarakis, liderul partidului Noua Democraţie: „A acceptat Tsipras că noi trebuie să implementăm reforme incluse în acordul pe care el însuşi l-a semnat? A acceptat restructurarea finanţelor aşa cum el însuşi a votat?”

Liderul dreptei l-a acuzat pe Tsipras că a distrus economia ţării în cele 7 luni cât s-a aflat la putere. Ar vrea acum un guvern de coaliţie. Tsipras ar guverna şi el în coaliţie, dar în niciun caz cu dreapta lui Meimarakis: i-ar prefera pe socialiştii din Pasok.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.