Listarea la bursă, varianta optimă pentru Poșta Română

Vânzarea de acțiuni prin subscripție publică reprezintă, la momentul actual, cea mai bună variantă de capitalizare pentru Poșta Română, consideră Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Naționale ‘Poșta Română ‘ /CNPR/.

‘Privatizarea Poștei nu a eșuat. Faptul că actuala formulă de privatizare nu a avut un deznodământ nu înseamnă că Poșta nu poate căuta o variantă de capitalizare mai adecvată situației economice actuale a companiei. Este evident că Poșta Română nu se mai află, în acest moment, în situația din 2012, când a fost fost aprobată HG 761 privind strategia de privatizare (…) Cred că, în acest moment, cea mai bună variantă de capitalizare ar fi vânzarea de acțiuni prin subscripție publică, respectiv listarea pe piața de capital. Poșta Română ar fi o oportunitate unică pentru investitorii pe bursă și cred că aceasta este cea mai bună metodă de extindere a opțiunilor de capitalizare. Repet: Un eșec ar fi fost vânzarea companiei sub valoarea ei reală. În acest moment, oportunitatea investițională este mult mai bună și merită o reanalizare a metodei de capitalizare’, a precizat Petrescu, într-o declarație transmisă Agerpres.

Oficialul a subliniat, totodată, că ‘în acest moment, Poșta Română este o companie care a înregistrat un profit de 5 milioane de euro la finalul anului trecut, după cinci ani de pierderi’.

‘Ne vom menține în marja de profit și în 2015, în condițiile în care am programat investiții consistente. Chiar și așa, compania este în momentul cel mai bun pentru atragerea de capital, însă nu oricum, nu în orice condiții’, a spus Alexandru Petrescu.

Operatorul poștal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiunile Companiei Naționale ‘Poșta Română’ până la data-limită de 15 septembrie și, în acest context, procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat, a anunțat, marți, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.

‘Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) informează că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Companiei Naționale Poșta Română, bpost, nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie 2015, ora 12,00 PM). Având în vedere îmbunătățirea situației economice a Poștei Române și diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI consideră că procesul de privatizare aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificările și completările ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei’, notează sursa citată.

Potrivit MSI, în ultimii ani, Poșta Română a inițiat mai multe acțiuni în perspectiva unei capitalizări rapide și consistente, metoda aleasă de acționarul majoritar, statul român, fiind majorarea de capital prin aport de capital privat.

‘De la momentul achiziționării dosarului de prezentare al Poștei Române de către bpost, până în prezent, echipa implicată în proces a susținut un nivel consistent al discuțiilor cu potențialii investitori, pe marginea oportunității investiționale. În cadrul discuțiilor s-au abordat teme legate de planul de eficientizare a cheltuielilor și a rețelei operaționale, de situația financiară, de situația litigiilor, dar și de cadrul de reglementare. În perspectiva privatizării, atât acționarul majoritar, cât și Poșta Română au
întreprins toate demersurile care să clarifice și să îmbunătățească poziția companiei ca oportunitate de investiții. Astfel, numirea unui management pe baza standardelor guvernanței corporative, în acord cu principiile OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), și dezvoltarea unui plan de afaceri care să îmbunătățească semnificativ calitatea serviciilor universale oferite cetățenilor au fost implementate în ultimul an’, precizează MSI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.