Oprescu, suspendat din funcția de primar general

0

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a emis ordinul de suspendare din funcţie a primarului Sorin Oprescu după ce instanţa a dispus arestarea edilului pentru o perioadă de 30 de zile, decizia fiind definitivă. CGMB se întruneşte, marţi, de la ora 17.00, pentru desemnarea unui primar interimar.

Ordinul de suspendare a lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei a fost trimis municipalităţii, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti va desemna un primar interimar, relatează Romaniatv.net.

Cornel Pieptea, unul dintre cei doi viceprimari ai Municipiului Bucureşti, a demisionat, marţi, cu câteva minute înainte de şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti organizată pentru desemnarea unui primar interimar.

Copreședintele PNL București Teodor Atanasiu a declarat marți că PNL ar susține „cu plăcere” propunerea ca reprezentantul UNPR Marin Ștefănel să preia mandatul de primar general interimar dacă acesta ar fi de acord cu propunerile PNL și ar face parte dintr-o majoritate susținută de liberali.

Ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) privind desemnarea unui primar interimar are loc marți, la ora 17,00, a scris viceprimarul Cornel Pieptea pe Facebook.

„Blocajul instituțional în care se află Primăria Capitalei trebuie îndepărtat urgent. Ședința va avea loc în cursul zilei de azi, ora 17.00”, a precizat Pieptea.

El a amintit că Municipalitatea București a primit oficial de la prefectul Capitalei ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcția de primar general.

„Din acest moment începe procedura de convocare a Consiliului General pentru ședința de îndată al cărei scop este numirea unui primar interimar”, a adăugat Pieptea.

Suspendarea din funcție a lui Oprescu a venit după ce Curtea de Apel București a decis, definitiv, ca edilul să fie cercetat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Conform art. 77 din Legea administrației publice locale, „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanța de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului”

„Privitor la cazul domnului Oprescu Sorin Mircea, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala, precum si Tribunalul Bucuresti, au comunicat, prin fax, Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, adresele inregistrate la aceasta institutie sub nr. 14821/15.09.2015, respectiv 14837/15.09.2015, faptul ca, prin Incheierea de sedinta din 06.09.2015, pronuntata in Dosarul nr. 32580/3/2015, Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala a dispus luarea masurii arestarii preventive a Primarului General al Municipiului Bucuresti, masura ramasa definitiva la data de 14.09.2015 cand Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondata, contestatia formulata de inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Avand in vedere ca in speta au fost intrunite conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Prefectul Municipiului Bucuresti a emis Ordinul nr. 461/15.09.2015, prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea. Ordinul a fost comunicat domnului Oprescu Sorin Mircea. De asemenea, Prefectul Municipiului Bucuresti a transmis Consiliului General al Municipiului Bucuresti ordinul de constatare a suspendarii de drept a mandatului Primarului General”, se arata in comunicatul oficial al Prefecturii Municipiului Bucuresti referitor la suspendarea lui Oprescu.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se va întruni, cel mai probabil, marți pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuțiile primarului general, în condițiile în care Tribunalul București a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, a declarat marţi viceprimarul Cornel Pieptea.

Curtea de Apel București a respins, luni, contestația primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de DNA de luare de mită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.