Teatrul ”Radu Stanca”, la Reuniunea Teatrelor Naționale

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost invitat să participe la „Reuniunea teatrelor naţionale”, eveniment ce se va desfășura la Chișinău, între 17 şi 27 septembrie 2015, cu spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, regia Silviu Purcărete.

Reprezentația va avea loc vineri, 18 septembrie, ora 18:30, la sala mare a Teatrului Naţional “Mihai Eminescu”. Constantin Chiriac, director general TNRS, a fost invitat să susțină două recitaluri extraordinare de poezie, ce vor avea loc pe 19 septembrie.

Proiectul de colaborare culturală „Reuniunea teatrelor naţionale” este organizat de Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român și este un eveniment de anvergură ce oferă spectatorilor din Republica Moldova ocazia de a aprecia valoroase spectacole realizate de către colectivul teatrului-gazdă, dar şi de prestigioase teatre din România. Alături de spectacolul Naționalului sibian, în program mai figurează spectacole produse de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Naţional „M. Sorescu” din Craiova și Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

O secţiune aparte a evenimentului o constituie audierea publică a spectacolelor produse de Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti, spectacole de teatru-document,  dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă şi personalităţi ale vieţii culturale. La audiţii sunt invitate cu titlu special persoanele cu deficienţe de vedere.

Totodată, proiectul îşi propune edificarea unui spaţiu creativ şi a unei platforme educaţionale prin desfășurarea atelierelor de creaţie pentru studenţii de la jurnalism, teatrologie, actorie, regie, prin discuţii şi întâlniri active cu artiştii invitaţi.

 

„Aşteptându-l pe Godot” a avut premiera la Sibiu în anul 2005. De atunci spectacolul a fost prezentat în turnee mondiale pe mai multe continente, cu un imens succes, în anul 2012 fiind producţia cea mai bine vândută din cadrul Festivalului Iberoamerican de Teatru de la Bogotà (Columbia). În acelaşi an spectacolul a facut parte din secţiunea Focus Silviu Purcărete – un univers regizoral, din cadrul FNT.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Stanca, Pali Vecsei și Alexandru Nicoară, alături de muzicienii Sena Ducariu (pian), Aurel Tancu (violoncel) și Lacrima Maria Stănescu (vioară). Montarea lui Silviu Purcărete are la bază traducerea lui Gellu Naum, iar scenografia este un proiect personal al regizorului.

 

Constantin Chiriac, director general TNRS, a fost invitat de organizatori să susțină două recitaluri extraordinare de poezie, ce vor avea loc sâmbătă, 19 septembrie, la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu. Recitalul „Domnule şi frate Eminescu” reconstituie un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, ce explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc. Al doilea recital, intitulat „Metanie ţie, Părinte!” este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.