Guvernele din zona euro au recuperat 40% din ajutoarele acordate băncilor

0

Guvernele din zona euro au recuperat mai puțin de jumătate din ajutoarele acordate băncilor după criza financiară globală din 2008, arată un raport publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

După criza din 2008 guvernele din zona euro au oferit o gamă largă de măsuri de sprijin pentru bănci, variind de la achiziționarea unor active la injecții de lichidități pentru a evita o criză a creditului.

Rata de recuperarea de 40% este mică comparativ cu situația la nivel internațional subliniază BCE, care atrage de asemenea atenția asupra riscurilor prezentate de garanțiile excepționale în valoare de 2,7% din PIB-ul zonei euro acordate băncilor.

‘Ratele de recuperare de până acum sunt deosebit de mici în Irlanda, Cipru și Portugalia și sunt relativ mari în Olanda. Ratele de recuperare se îmbunătățesc dar rămân relativ mici potrivit standardelor istorice’, se arată într-un raport publicat miercuri de BCE.

Banca Centrală Europeană adaugă că aproape o cincime din majorarea datoriei zonei euro, de la 65% din PIB în 2008 până la 92% din PIB la finele lui 2014, are legătură cu ajutoarele acordate băncilor. Cel mai mare impact asupra datoriei de pe urma măsurilor de sprijin acordate băncilor, în valoare de peste 22% din PIB, s-a înregistrat în Irlanda și Grecia în timp ce în Franța, Italia și Lituania impactul asupra datoriei a fost mai mic de un procent din PIB.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.