Primii solicitanți de azil, transferați din Austria în Slovacia

Primii solicitanți de azil sirieni au fost transferați joi din Austria spre satul slovac Gabcikovo (în sud-vestul țării), în pofida opoziției exprimate de locuitorii săi, potrivit unei surse ministeriale citate de AFP.

În funcție de acceptarea sau nu a cererii lor de azil, acești 18 sirieni se vor întoarce în Austria, unde vor fi retrimiși într-o țară în afara UE, a indicat pentru agenția franceză de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului slovac de Interne, Michaela Paulenova.

Austria și Slovacia s-au înțeles ca Bratislava să accepte să primească 500 de solicitanți de azil ‘în următorii doi ani’, potrivit dnei Paulenova, care a precizat că nu dispune de nicio informație suplimentară asupra numărului exact al migranților și nici despre data sosirii lor. ‘Aceasta depinde de Ministerul de Interne austriac’, a adăugat ea.

Gabcikovo, un sat cu vreo 5.400 de locuitori, organizase în august un referendum local în care 97 % dintre votanți și-au declarat opoziția față de primirea solicitanților de azil, dar guvernul slovac ‘nu este obligat să acționeze conform rezultatelor acestuia’, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Coborând din autobuz, unul dintre solicitanții de azil a mulțumit ‘tuturor oamenilor de bine’ pentru posibilitatea de a rămâne în Slovacia, însă primirea din partea localnicilor a rămas rece, au relatat canale media locale. ‘Oricum, cine îi vrea aici ? Știu că nu eu !’, a scris pe Facebook localnica Beata Lelkes.

Slovacia, țară cu 5,4 milioane de locuitori, respinge — ca și vecinele sale Ungaria, Cehia și Polonia — cotele obligatorii de repartizare a 160.000 de refugiați între țările membre ale UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.