Teatrul de Vest din Reşiţa deschide stagiunea cu ”Pinocchio”

Noua staţiune teatrală 2015 – 2016 îşi va deschide porţile, la Teatrul de Vest din Reşiţa, duminică, 20 septembrie, şi va cuprinde o serie de surprize plăcute pentru spectatori, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al acestei instituţii, actorul Dan Mirea.

‘Deschidem stagiunea duminică, 20 septembrie, cu spectacolul ‘Pinocchio’, de Carlo Collodi, un spectacol care se adresează şi copiilor şi adulţilor, cu mesaj puternic. Am văzut că există un interes foarte mare, atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor. Teatrul, în această toamnă, îşi propune să realizeze câteva proiecte în asentimentul spectatorilor noştri, cu care am încercat să păstrez legătura şi să văd cam care ar fi dorinţele lor, ce vor să vadă în această stagiune pe scena teatrului reşiţean’, a afirmat Dan Mirea.

Pentru perioada imediat următoare, Teatrul de Vest se va prezenta în faţa reşiţenilor cu un alt spectacol. Este vorba despre piesa ‘Amalia respiră adânc’, un spectacol scris de Alina Nelega, cea care este câştigătoarea premiului pentru dramaturgie naţională, la Gala UNITER, timp de doi ani la rând.

‘Este un spectacol de o sensibilitate aparte, o dramă, one man show, în regia lui Rareş Budilean, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, un spectacol în care spectatorii au ocazia să o vadă pe actriţa Ana Maria Cizler. Ea face acest spectacol cu Rareş, urmând ca la jumătatea lunii octombrie să putem ieşi în public cu el. Este un spectacol pe care am ţinut neapărat să îl montăm, pentru că există o serie de festivaluri în ţară, unde se cere un asemenea gen de spectacole şi cu siguranţă va face cinste teatrului reşiţean, mai ales că Rareş Budilean este unul dintre regizorii de marcă din noua generaţie’, a precizat actorul Dan Mirea.

De asemenea, de la jumătatea lunii octombrie, se pregăteşte un nou spectacol, comedia ‘Joc dublu’, în regia lui Radu Nechifor, de la Teatrul din Brăila. Va fi un spectacol în care publicul va avea ocazia să îi vadă pe aproape toţi actorii reşiţeni.

Din luna noiembrie se speră că va începe colaborarea şi cu Gelu Badea, un regizor de mare notorietate al teatrului românesc.

‘Încă suntem în discuţii în legătură cu opţiunea repertorială a proiectului pe care el îl va primi. Este un regizor foarte pretenţios, care ţine să respecte toţi paşii deontologici, profesionali pentru ca totul să iasă bine. Vrea să discute cu toţi actorii teatrului reşiţean, să facă un casting profesionist, aşa cum se face în toate teatrele profesioniste şi am întârziat puţin venirea lui pentru că tocmai am primit acceptul Consiliului Judeţean Caraş-Severin ca peste 30 de zile să ne îmbogăţim colectivul cu încă trei actori tineri care vor da concurs şi care vor completa trupa reşiţeană. Este o oportunitate pentru teatrul reşiţean, pentru că la fel ca toate teatrele din provincie avem nevoie de actori tineri. De două săptămâni am primit şi un apartament de serviciu, lucru care este onorabil pentru o instituţie cum este teatrul’, apreciază Dan Mirea.

În momentul de fată, la teatrul reşiţean sunt doar opt actori angajaţi pe perioadă nedeterminată, însă există colaboratorii cu care se completează trupa.

‘Marea mea bucurie este că am primit un răspuns pozitiv din partea CJ Caraş-Severin şi la iniţiativa noastră de a organiza şi cea de-a doua ediţie a Festivalului ‘Scenă ca o stradă’, prima ediţie având loc în februarie 2015. Datorită notorietăţii acestui festival şi a intenţiilor colaboratorilor noştri din ţară, acesta a căpătat foarte repede notorietate. Festivalul va dura zece zile, cu trei zile mai mult decât ediţia precedentă, pentru că sunt foarte multe teatre mari, consacrate, care şi-au manifestat dorinţa de a veni la Reşita. În plus, din acest an, timid, dar sigur, vom încerca să îl facem festival internaţional’, a mai spus directorul artistic al Teatrului de Vest.

În luna octombrie, actorii reşiţeni vor participa la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, iar mai apoi vor avea deplasări la Viena, Deva, Alba Iulia, Timişoara şi Târgu Jiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.