Iohannis: Avem nevoie de un mediu de afaceri performant

0

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Galei Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) în care a afirmat că România are nevoie de un mediu de afaceri performant,  care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile.

Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Investițiile străine constituie, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin facilitarea tehnologiilor performante și a ideilor inovative. În egală măsură, o prioritate esențială este susținerea capitalului autohton atât de important pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei românești.

În actualul context economic, este evident că atenția noastră trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri. Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile, căci numai așa întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară. În acest sens, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri și eliminarea barierelor din calea liberei inițiative trebuie să fie priorități clare.

 Apreciem în mod deosebit, în acest sens, contribuția Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România la îmbunătățirea mediului de afaceri, prin propunerea de soluții și recomandări axate pe creșterea competitivității economiei românești”, a spus Iohannis în mesaj.


„Așa cum sugerați în Cartea Albă a Competitivității, trebuie să acordăm atenție oportunităților existente în diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar și necesității de a reforma unele sectoare și sisteme publice, care frânează în prezent potențialul real al dezvoltării noastre. Totodată, competitivitatea înseamnă și un sistem fiscal atractiv pentru întreprinzători, care să ofere motoarelor economiei stimulentele necesare. Însă nu este suficient, motiv pentru care, în contextul dezbaterilor recente asupra Codului Fiscal, am subliniat nevoia ca măsurile de relaxare fiscală să treacă testul timpului, să fie integrate într-o viziune pe termen lung, astfel încât să respecte cele trei condiții esențiale: prudență, responsabilitate și sustenabilitate. Adică reguli bune — pe termen lung, căci aceasta trebuie să fie lecția elementară a prosperității economice”
, a arătat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că  investițiile franceze joacă un rol foarte important pentru România, Franța fiind al cincilea investitor străin din economia României.

Mai mult de atât, Iohannis a mai spus că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă dovada și garanția unei bune cooperări bilaterale, inclusiv în plan investițional.

„Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperității noastre comune se vor multiplica, cu precădere în contextul principiilor liberului schimb, dar și al avantajelor prin care integrarea monetară consolidează economia Uniunii Europene. Sper ca și România să beneficieze, în curând, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrării economice europene”,
a mai precizat Klaus Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.