Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

0

Pentru prima dată în lume se va sărbători Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice în a treia sâmbătă a lunii septembrie. În acest an va fi sărbătorită pe data de 19 septembrie pe întreg mapamondul. Celebrarea va începe în Noua Zeelandă și se va termina în Hawaii. Această zi va fi celebrată și în România.

Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va aduce în atenția opiniei publice rolul și importanta donatorului voluntar și nevoia de a înregistra mai mulți donatori la nivel internațional pentru a putea salva viețile celor care au nevoie de ajutor. Deoarece numărul donatorilor înregistrați la nivel mondial a depășit recent 25 de milioane (un număr record), tema Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în acest an va fi:, 25 de milioane de donatori’. Prin urmare, în această zi vor fi aduse mulțumiri tuturor celor 25 de milioane de donatori voluntari din lumea întreaga, care prin gestul lor au salvat vieți.

Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România (RNDVCSH) se va alătura inițiativei internaționale, celebrând această zi prin organizarea unor evenimente adresate publicului larg. În perioada 19-27 septembrie, în București și mai multe orașe din țară va avea loc campania de promovare ‘Donează o șansă la viața’privind promovarea donării de celule stem hematopietice, adresată populației generale, în special persoanelor adulte, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani.

În Capitală, bucureștenii vor primi materiale informaționale legate de donarea de celule stem hematopoietice, în cadrul unei caravane. Centrul mobil de recoltare și corturi publicitare vor fi amplasate în zona Universității București (Facultatea de Arhitectură) în perioada 19-23 septembrie, respectiv în Parcul Herăstrău (Pavilionul H) în perioada 24-27 septembrie 2015. Toți trecătorii vor fi îndemnați să participe la un concurs cu premii, organizat de RNDVCSH, fiind invitați să împărtășească un gând bun și să mulțumesca donatorilor care dau viața mai departe.

Mesajele vor fi publicate într-un buletin pe pagină web www.registru-celule-stem.ro, iar cele selectate de juriu că fiind cele mai frumoase vor fi premiate.

Vrem să mulțumim donatorilor înscriși până în prezent în Registrele din întreaga lume, pentru că fiecare donator poate fi perechea salvatoare pentru cineva bolnav din România sau din orice altă parte a lumii și să arătăm cât de important este un donator, de oriunde din lumea întreaga, pentru cineva bolnav atât în altă parte a lumii. În același timp, vrem să încurajăm cât mai mulți românii să se alăture registrului.

Înscrierea este un gest simplu, dar poate salva o viața !’, a declarat Aurora Dragomirișteanu, director general RNDVCSH.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.