Aurescu: Ridicarea de garduri, un gest autist și inacceptabil

0

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat sâmbătă, după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluții durabile pentru problema migrației. Ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european, a susţinut Aurescu. 

„Am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă, în statele de origine a problemei migrației, pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. (…) În opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte”, a afirmat Aurescu, citat de Agerpres.

La rândul său, șeful diplomației olandeze a susţinut că este important ca toate țările din Europa să colaboreze și să discute despre ce este de făcut.

„Trebuie să abordăm problema de la rădăcină. Când am avut reuniunea cu miniștrii Afacerilor de Interne, se vorbea despre o componentă foarte importantă care se va discuta la summitul de miercuri. Care sunt originile aceste crize, nu numai conflictul din Siria, ci și sprijinul acordat refugiaților în Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia? (…) Trebuie să dăm dovadă de solidaritate în Europa, toată lumea trebuie să colaboreze. Este o încercare din care nu poate ieși nicio țară dacă acționează singură. (…) Este un test pentru Europa. Cu toții avem probleme diferite, dar trebuie să rezolvăm această problemă împreună”, a afirmat Bert Koenders.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.