Un nou protest pe terenul destinat construcției unei moschei

0

Un nou protest a avut loc, sâmbătă seară, pe terenul alocat de Guvern construcţiei unei moschei, unde peste 200 de persoane au mers şi au înfipt 500 de cruci în cadrul unei procesiuni religioase.

Iniţiatorul acestei manifestări, Cătălin Berenghi, îmbrăcat în port popular, spune  că a organizat evenimentul alături de Cătălin Ioan Gornic şi că au achiziţionat crucile, în valoare de 6.000 de lei, din fonduri proprii, dar şi cu ajutorul unei sponsorizări din America, potrivit Mediafax.

Ei au mai organizat un astfel de eveniment şi luni seară, când au fost sfinţite şi înfipte 100 de cruci pe acelaşi teren. Berenghi a spus că unele dintre aceste cruci au fost scoase din pământ şi chiar vandalizate sau furate, precizând că a depus o plângere penală la Secţia 2 de Poliţie pentru pentru profanarea unui simbol creştin, furt şi distrugere. Cele 500 de cruci au fost aduse, sâmbătă seară, într-o dubă, iar oamenii au început să se adune după ora 18.00 pentru procesiunea anunţată pe Facebook de Berenghi. El a susţinut că, prin ridicarea unei moschei, pe acest teren, care ar fi aparţinut martirilor Brâncoveni, este umbrită jertfa voievozilor români care au luptat împotriva otomanilor.

„Românii fac acest gest pentru că ambasadorul Turciei a dat o declaraţie prin care spunea că dacă poporul nu doresşte această mega-moscheea ea nu se va mai face. După cum bine vedeţi poporul nu doreşte. (…) Nu este un real pericol, dar noi nu avem nevoie de această super moschee aici în centrul Bucureştilui, între SNSPA, căminele de la Agronomie, Româno-Americană. Chiar nu avem nevoie. Da, suntem de acord, cele 17 (moschei) care sunt să se renoveze, să fie funcţionale, să intre în legalitate şi cu asta basta, nimic mai mult”, a spus Berenghi.

Oamenii au rostit apoi în cor „Tatăl nostru”, ţinând fiecare câte o cruce, iar preoţii au oficiat o slujbă.

„Patriarhul, dimpotrivă, a respins această acţiune. Pentru că este părtaş la aşa ceva. Aceeaşi chestiune se întâmplă şi cu cardurile biometrice, buletine cu cip, Aceşti ierarhi nu sunt adevăraţii slujitori ai lui Hristos, ci slujitori ai masoneriei”, a spus preotul.

Un alt participant la manifestare, Florin Şandru, care a spus că este doctor în istorie şi lucrează la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, a spus că „sunt moschei destule la noi în ţară iar nouă nu ne trebuie moschei şi şcoli islamiste aici”.
Patriarhia Română a transmis în acestă săptămână un comunicat, după manifestarea similară de luni seară, în care a arătat că „acţiunea provocatoare organizată luni seara contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

Patriarhia a mai precizat că cei trei preoţi care au luat parte şi atunci la eveniment nu au statut canonic, fiind vorba de un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti), precum şi doi monahi, unul exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, iar celălalt, din judeţul Vaslui.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.