Președintele PPE îl critică dur pe Tsipras

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat luni decizia liderului partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, de a reînnoi coaliția de guvernare cu ajutorul micii formațiuni naționaliste de dreapta Grecii Independenți (ANEL), relatează Reuters.

Tsipras a obținut un nou mandat după o victorie decisivă neașteptată a formațiunii sale Syriza la alegerile legislative de duminică, grecii acordându-i o a doua șansă lui Tsipras pentru a scoate țara dintr-o situație economică dezastruoasă.

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Schulz a afirmat că nu poate înțelege decizia lui Tsipras de a aduce înapoi la guvernare partidul Grecii Independenți, care a obținut la alegeri 3,69% din voturi.

‘L-am sunat (pe Tsipras) pentru a doua oară să-l întreb de ce continuă o coaliție cu acest partid ciudat, de extremă-dreapta’, a spus Martin Schulz. ‘Nu prea mi-a răspuns. Este foarte inteligent, mai ales la telefon. Mi-a spus lucruri care păreau convingătoare, însă care, în cele din urmă, în ochii mei sunt un pic bizare’, a mai spus președintele Parlamentului European

Liderul ANEL, Panos Kammenos, a declarat că acordul cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional — a redus Grecia la statutul de colonie îndatorată.

ANEL nu vede lucrurile la fel precum Syriza în multe chestiuni tradițional conservatoare, angajându-se să lupte împotriva imigrației ilegale și să apere legăturile strânse între Biserica Ortodoxă și stat.

Schulz a afirmat că îl admiră pe Tsipras pentru modul în care a reușit să acționeze în ultimul an pentru a obține un nou mandat, însă a apreciat că Kammenos este un iresponsabil care trebuie mereu controlat.

‘(Tsipras) este de admirat din punct de vedere politic și strategic. Însă mandatul reînnoit cu acest partid populist, de extremă-dreapta, este ceva ce nu pot înțelege’, a mai spus Martin Schulz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.