„Prieten al meu” – Remember Vali Sterian

0

O pleiadă de „haiduci” ai muzicii folk, mai vechi și mai noi, s-au reunit pe scenă, luni seară, pentru a-i aduce un omagiu unuia dintre cei mai mari muzicieni, Valeriu Sterian, chiar de ziua de naștere a acestui artist plecat prea devreme dintre noi, în urmă cu 15 ani.

Perceput drept cel mai ”rebel” cantautor român de folk, el a fost caracterizat de prieteni ca fiind omul care nu a mințit niciodată. ”Ne-a învățat de-a lungul vieții sale să fugim într-o poveste”, a spus despre artist Cristi Luca, vechiul coleg din Compania de sunet, informează Agerpres.

Evenimentul ”Remember Vali Sterian”, ajuns la a XIII-a ediție, este, parafrazând o piesă de-a artistului omagiat — ”Pariu pe-o lacrimă” — un pariu pe prietenia pe care i-a purtat-o lui Vali Sterian organizatorul și inițiatorul acestei manifestări, Eugen Avram.

Concertul a fost deschis de trupa Antic din Brăila, care a adus în atenție celebra ”Amintire cu haiduci” din repertoriul lui Vali Sterian. A urmat Ana Maria Dumitru, premiată la festivalul ”Folk fără vârstă” în 2008, organizat la Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale”.

Cristi Dumitrașcu, care în 1995 a câștigat trofeul Festivalului național de muzică folk ”Om bun” cu piesa ”Cântec pentru tine” compusă de Eugen Avram, a urcat pe scenă acompaniat la bass de Dimitrie Pațurcă, fiul unui alt ”haiduc” dispărut dintre noi — Cristian Pațurcă.

Un moment îndelung aplaudat a fost recitalul Zoiei Alecu, care a electrizat publicul cu binecunoscutele piese ”Rița”, ”Trei galoși” sau ”Vino aici”.

A urcat apoi pe scenă Nicu Zotta din Buzău, laureat al Festivalului ”Om bun” în 2006 (locul III), 2007 (premiul ”Valeriu Sterian”) și 2008 (trofeul).

În continuare, unul dintre greii muzicii folk, Mircea Bodolan, a citit o poezie scrisă de soția sa pentru Vali Sterian: ”Prieten al meu”.

Ilie Vorvoreanu, care a cântat cu Vali Sterian în ultima formulă a Companiei de sunet, împreună cu fiul artistului omagiat, Oliver Sterian, la percuție, a continuat periplul vocilor folk. Prima piesă a acestuia a fost ”Viață duplicitară” din repertoriul lui Vali, pe care Ilie a cântat-o și pe discul-tribut Vali Sterian apărut în 2000.

Trupa Micul Paris a ridicat publicul de pe scaune cu piese ritmate, apoi a urcat pe scenă Kethy Bivolaru, o fetiță de doar 12 ani, care a învățat muzica lui Vali Sterian, cântând una dintre piesele acestuia.

O altă doamnă a muzicii folk a încântat publicul, Maria Gheorghiu, cu ”Inima de la Balcic” și ”Curcubeu”, piese de referință din repertoriul său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.