Udemeriștii susțin moțiunea de cenzură

Share:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că formațiunea sa va susține moțiunea de cenzură inițiată de liberali, dar că decizia formală se va lua luni în grupurile parlamentare reunite ale Uniunii.

El a precizat că miercuri a fost o primă discuție cu liberalii după depunerea moțiunii de cenzură, care a vizat acest subiect cât și situația de la Televiziunea Română, și că liderii UDMR și PNL urmează să se mai întâlnească în aceste zile, informează Agerpres.

„Moțiunea de cenzură — un instrument politic și este foarte bine să fie folosit în fiecare sesiune parlamentară. Rămâne, cel puțin pentru mine, întrebarea dacă era bine să fie inițiată această moțiune acum sau peste două trei săptămâni, dar nu mai este cale de întoarcere. UDMR este în Opoziție și aproape sigur că se va comporta ca o formațiune politică în Opoziție, sigur că nu va vota împotriva moțiunii de cenzură, dar consultându-mă cu colegii mei marea majoritate crede că trebuie să mergem pe logica unei formațiuni politice în Opoziție”, a spus Kelemen Hunor după întâlnirea cu liderii PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga.

El a precizat că decizia formală cu privire la votul asupra moțiunii de cenzură va fi luată luni la ședința grupurilor reunite ale UDMR.
„Ne interesează, și asta am spus colegilor de la PNL, dacă cumva acest guvern pică sau premierul Victor Ponta face un pas înapoi trebuie să știm ce vor să facă mai departe. Este un lucru poate mai important decât soarta moțiunii de cenzură pentru că este o perioadă limitată până la alegerile parlamentare. Trebuie să vedem proiectele, programul politic pentru această perioadă și despre acest lucru trebuie să vorbim la următoarea întâlnire, nu despre altceva”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că dacă actuala coaliție îl susține pe premierul Victor Ponta moțiunea nu are nicio șansă să treacă. El a mai spus că în contextul în care acest guvern va propune bugetul pe anul viitor va fi o problemă pentru România.

„Nu avem voturile necesare fără ajutorul unora din coaliția actuală de a da jos Guvernul”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă UDMR este interesat să intre în prezent la guvernare, Kelemen Hunor a subliniat că acest aspect nu a fost discutat cu PNL și că este prematură o astfel de chestiune.

De asemenea, el a apreciat că programul de guvernare al PNL este unul convingător, dar că este unul pe patru ani. Liderul UDMR a afirmat că liderii PNL l-au informat că în cazul în care vor ajunge la guvernare vor veni cu un program pe un an.

Moțiunea de cenzură „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, inițiată de PNL este citită miercuri în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

În document, liberalii susțin că prim-ministrul, fiind trimis în judecată, compromite o națiune întreagă și că liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, sunt „complicii” acestuia dacă îl susțin în continuare.

„Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE, premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni”, arată liberalii în moțiunea de cenzură.

Ei subliniază că, prin susținerea lui Victor Ponta de către liderii coaliției, imaginea României va fi distrusă iremediabil.

Documentul va fi dezbătut și votat marțea viitoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.