Busculadă uriașă la Mecca. Peste 700 de persoane au murit!

0

Cel puţin 717 persoane au murit şi peste 805 au fost rănite, în urma unei busculade produse joi în timpul pelerinajului anual la Mecca, anunţă un oficial din guvernul saudit. Cel mai grav incident din timpul pelerinajului la Mecca a avut loc în 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.

Poliţia locală a informat la rândul ei că busculada s-a produs când pelerinii s-au grăbit în pelerinajul spre Mecca, în prim a zi a procesiunii anuale Haj.  Locul în care s-a produs busculada se află la aproximativ 5 km la est de Mecca, pe drumul din centrul oraşului şi Dealul Arafat.

Cu două zile în urmă, s-au produs mai multe incidente la Mecca, unde peste 2 milioane de musulmani vin pentru pelerinajul anual.
Miercuri, peste 200 de pelerini au rămas blocaţi într-un tren după o ușă s-a defectat. Pelerinii au rămas blocaţi timp de o jumătate de oră, iar câteva zeci dintre ei au leşinatPelerinajul la Mecca, cea mai mare adunare anuală de oameni din lume, a mai fost scena dezastrelor şi în trecut, inclusiv a unor busculade, incendii şi revolte.

Securitatea în timpul pelerinajului este un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru familia regală saudită. Guvernul saudit a cheltuit în ultimii ani miliarde de dolari pentru a moderniza şi extinde infrastructura şi tehnologia pentru controlul mulţimilor.

Peste 100.000 de poliţişti sunt mobilizaţi şi mii de camere video au fost instalate pentru a permite grupurilor să se disperseze înainte de a ajunge la niveluri periculoase.

Ultimul incident de amploare de acest gen a avut loc în 2006, când cel puţin 346 de pelerini au murit într-o busculadă. În urmă cu două săptămâni, 110 persoane au murit la Marea Moschee de la Mecca, după ce o macara s-a prăbuşit în timpul unei furtuni.

Cel mai grav incident din timpul pelerinajului la Mecca a avut loc în 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă. Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani participă începând de marţi la pelerinajul anual la Mecca.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.