Pacienții cu diabet vor avea acces la insulină de ultimă generație

Share:

Pacienții cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generație, România făcând astfel parte din primul val de țări europene care introduc un astfel de tratament.

Noul tip de insulină bazală de ultimă generație Toujeo, indicată pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 1 și 2, va fi compensată gratuit integral în România, informează Agerpres.

Potrivit specialiștilor, noul produs a demonstrat un control glicemic stabil și prelungit, cu o durată de acțiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeași persoană, în comparație cu insulina glargin disponibilă până în acest moment.

Dr. Iulia Ionescu, care reprezintă compania care a lansat noul tip de insulină, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că noul tratament va fi compensat în proporție de 100% de la 1 octombrie.

Potrivit acesteia, va rămâne pe piață și tratamentul cu insulină folosit în prezent.

„Diabetul este asociat cu fluctuații rapide ale nivelului de glucoză din sânge iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariția mai precoce a complicațiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) și macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariția complicațiilor, aderență redusă la tratament și optimizarea stilului de viață contribuie la reducerea calității vieții persoanei cu diabet și creșterea cheltuielilor de sănătate”, a explicat în aceeași conferință prof. dr. Cristian Serafinceanu, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

La rândul său, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, a explicat că insulina bazală analog este deja un standard pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 și 2.

„În acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate și siguranță dovedite (hipoglicemie, siguranța cardiovasculară), fiind insulina bazală analog cea mai utilizată în practica medicală curentă din întreaga lume. Cu toate acestea, atât medicul, cât și pacientul se confruntă cu necesitatea realizării echilibrului dintre controlul diabetului și riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulină bazală. Aceasta duce la diminuarea încrederii pacienților în capacitatea de autocontrol. De aceea, este binevenită o nouă formulare de insulină glargin, care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibilă, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore va îmbunătăți atât controlul diabetului, cât și calitatea vieții persoanelor cu diabet”, a afirmat Hâncu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.