Vosganian, președinte al Festivalului „Arca literară” de la Erevan

0

Scriitorul Varujan Vosganian, autor al romanului ”Cartea șoaptelor”, a fost desemnat președinte al Consiliului Internațional al Festivalului ”Arca literară” din Erevan.

Potrivit unui comunicat al Editurii Polirom, Festivalul de Literatură ”Arca literară”, aflat la cea de-a șaptea ediție, are loc până pe 28 septembrie, la Erevan, capitala Armeniei, informează Agerpres.

Odată cu această nouă ediție, Ministerul Culturii, organizator al evenimentului, a decis înființarea unui consiliu internațional format din scriitori ai Diasporei armene, care să ofere prestigiu festivalului și să-i asigure reprezentarea internațională. Președinte al acestui consiliu a fost desemnat scriitorul român de origine armeană Varujan Vosganian.

Romanul ”Cartea șoaptelor” a fost publicat de Editura Polirom în două ediții — colecția ”Fiction Ltd.” (2009) și ”Top 10+” (2013).

”Cartea șoaptelor” a cunoscut până în prezent numeroase traduceri: două ediții în limba germană, tot atâtea în armeană (Editura Uniunii Scriitorilor și Editura Antares), precum și ediții în limbile spaniolă, italiană, franceză, suedeză, ebraică, bulgară, maghiară, poloneză și portugheză (braziliană). Fragmente din roman au fost, de asemenea, traduse și publicate în limbile engleză, rusă, ucraineană, arabă, turcă.

În mai multe rânduri, Asociația Scriitorilor de limbă ebraică din Israel, Uniunea Scriitorilor din Armenia și Uniunea Scriitorilor din România au propus Academiei Suedeze candidatura autorului la Premiul Nobel pentru Literatură, pornind de la valoarea literară a ”Cărții șoaptelor”, arată sursa citată.

”Cartea șoaptelor” a prilejuit lansări, lecturi publice, studii și comentarii în peste patruzeci de țări ale lumii, fiind în același timp sursă de inspirație pentru documentare și filme de scurtmetraj, lucrări muzicale ori de artă plastică.

Festivalul Internațional de Literatură din Erevan a desemnat drept cărți ale manifestării ”Cartea șoaptelor”, alături de romanul ”The Sandcastle Girls”, aparținând scriitorului american Chris Bohjalian, dedicând acestor două volume evenimente speciale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.