20.000 de protestatari cer demisia președintelui Timofti

Share:

20.000 de persoane au protestat duminică faţă de Guvernul Republicii Moldova, la câteva zile după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că nu va negocia un nou acord de împrumut cu liderii proeuropeni, care afirmă că au nevoie de bani să plătească salarii şi pensii, relatează AP online.

Două partide proruse – Partidul Socialist şi Partidul Nostru – au organizat protestele de duminică. Este vorba despre ultima demonstraţie de la 6 septembrie încoace, când zeci de mii de persoane au manifestat împotriva politicilor Guvernului şi au cerut alegeri anticipate.

Protestatarii au strigat „Jos cu hoţii!”. Cel puţin 30 de corturi au fost ridicate în faţa Parlamentului moldovean.

Zeci de mii de membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor şi ai formaţiunii „Partidul Nostru” au ieşit astăzi în stradă. Manifestanţii s-au îndreptat în trei coloane spre centrul Capitalei, unde s-a desfăşurat un miting.

Și de această dată au răsunat sloganele deja bine cunoscute în cadrul protestelor din ultimele luni. „Hoții la pușcărie!”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”, „Filat, la pușcărie!”, „Ne luăm țara înapoi!”, „Acum ori niciodată!”.

Trei coloane de protestatari au mers în același timp spre scuarul Parlamentului. Susținătorii formaţiunii „Partidul Nostru” au pornit de la Circ.  Simpatizanții PSRM au mărşăluit de la Academia de Științe și Complexul Memorial „Eternitate”.  Apoi, cele trei coloane s-au întâlnit în centrul Capitalei.

Protestatarii au trecut prin Piața Marii Adunări Naționale. Poliția a format un cordon pentru a evita ciocnirile cu reprezentanţi Platformei „DA”, scrie Publika.md.  Participanții la manifestație spun că își doresc un trai mai bun și alegeri anticipate. „Sunt oameni care nu sunt indiferenți de ceea ce se întâmplă în țară și acești oameni au ieșit să spună “nu” regimului de guvernare. ” „Noi vrem ca oligarhii să plece de la conducerea ţării, iar oamenii au înţeles acest lucru. Cei care au venit aici vor protesta paşnic, fără încălcarea legislaţiei.”

Forțele de ordine s-au aflat în alertă maximă. Sute de polițiști au fost dislocați în perimetrul în care a avut loc marşul, dar și pe străzile adiacente. Peste 100 de protestatari au mers și la reședința președintelui Nicolae Timofti de la Condrița, cerându-i să semneze, până vineri, la ora 17, o cerere de demisie, pe care au scris-o în numele lui.

„Eu, Nicolae Timofti, președinte al Moldovei, îmi cer demisia din funcția de șef al statului la cererea cetățenilor RM.” a fost scris pe cererea de demisie. Cererea a fost transmisă serviciului de pază și urmează să ajungă la președinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.