Doar 300 de persoane donează zilnic sânge în Capitală!

Institutul Național de Hematologie Transfuzională din Capitală face față „cu greu” cerințelor de sânge și produse derivate ale spitalelor bucureștene, zilnic fiind necesare 1.000 de unități, în timp ce numărul donatorilor se ridică la doar 300, a declarat luni, într-o conferință de presă, directorul adjunct al institutului, dr. Corina Posea.

Posea a explicat că, pentru a se face față solicitărilor venite din partea spitalelor, se apelează la centrele de transfuzie din țară.

Ea și-a manifestat speranța ca, până la sfârșitul anului, să se deschidă un nou centru de recoltare la Spitalul Colentina.”Ne propunem să depășim acest prag de 1,8 donatori la 100 de locuitori. Sperăm să ajungem la nivelul Ungariei la trei donatori/100 de locuitori. Ar fi suficient sânge dacă am avea 25 de donatori la 1.000 de locuitori”, a afirmat Posea.

Potrivit acesteia, transplantul de organe și, în special, cel de ficat reprezintă cel mai mare consumator de sânge și derivate de sânge, cele mai multe solicitări fiind făcute de Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), Spitalul de Urgență, Spitalul Colentina.

„Centrul de donare din SUUB este fruntaș, numărul de donatori ajungând aproape la cel al unui centru județean”, a precizat Corina Posea.

La rândul său, medicul hematolog Horia Bumbea a informat că la SUUB 10% dintre pacienți au nevoie de tratament transfuzional.

„Anul acesta, în primele nouă luni, au fost primite 16.773 unități de sânge și au fost livrate 16.276 unități. Un număr de 1.838 de persoane au donat sânge la centrul de recoltare al SUUB”, a precizat medicul în cadrul conferinței prilejuite de sesiunea de informare „Nevoia de sânge în spitalele românești”, organizată de Spitalul Universitar de Urgență București și Asociația React în cadrul campaniei „Donează sânge pentru viață”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.