Separatiștii catalani obțin majoritatea în alegerile regionale

0

Cele două liste separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câștigat duminică majoritatea absolută în parlamentul regional al Cataloniei, arătau duminică seară două exit-poll-uri, un rezultat ce ar îndrepta regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței, informează Reuters și France Presse.

Partidele separatiste au câștigat duminică majoritatea absolută de locuri în alegerile regionale din Catalonia, potrivit rezultatelor parțiale, un succes pe care ele îl prezintă ca un mandat pentru a conduce această regiune bogată a Spaniei la secesiune, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor după numărarea a peste 60% din buletinele de vot, lista „Împreună pentru da”, principala coaliție separatistă, a obținut 62 de locuri. Cealaltă listă separatistă Candidatura unității populare (CUP, extrema-stângă) obține 10.

Împreună, cele două liste obțin 72 de locuri în legislativul regional de 135, dincolo de majoritatea absolută cerută de 68 de locuri. În procente, ele obțin 47,3% din voturi, potrivit acestor rezultate.

Șeful executivului regional catalan în exercițiu Artur Mas a revendicat victoria, declarând: „Am câștigat!”.”Statului spaniol, fără ranchiună, adio”, a lansat pe contul său de Twitter Antonio Banos, șeful micului partid separatist de stânga anticapitalist.

Coaliția de partide aflată în spatele lui Mas în cadrul „Împreună pentru da” ar trebui totuși să se înțeleagă cu CUP pentru a forma o majoritate, notează France Presse.

Principalul grup secesionist „Junts pel Si” (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de televiziunea catalană TV3, cel mai mare realizat.

Sondajul comandat de TV3 acordă între 74 și 79 de locuri separatiștilor, din totalul de 135. Un alt sondaj, al companiei GAD3 pentru radioul Cope, arăta că separatiștii obțin între 71 și 76 de locuri.

Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi potrivit primului sondaj și 48% potrivit celui de-al doilea, notează France Presse.

Ambele formațiuni au anunțat că dacă vor câștiga majoritatea, ar declara unilateral independența în termen de 18 luni. O inițiativă față de care guvernul central de la Madrid se opune vehement și afirmă că o va bloca în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru, notează agenția Reuters.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.