51 de scurtmetraje vor concura la Festivalul Alter-Native 23

0

Un număr de 51 de filme de scurt-metraj din cele 829 înscrise în faza de preselecție au fost selectate pentru a intra în competiția celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care va avea loc în perioada 4-8 noiembrie, la Târgu Mureș.

‘După 4 zile de vizionări, juriul de preselecție a decis că, la ediția de anul acesta, 51 de creații vor concura pentru marele premiu al festivalului.

Dintre acestea 26 sunt ficțiuni, 15 animații, 7 documentare, iar 3 sunt filme experimentale. Cele 51 de scurtmetraje reprezintă 22 de țări, cele mai multe provenind din Ungaria (7) și Franța (5). Două aspecte interesante cu privire la componența programului de concurs din punctul de vedere al provenienței: de mulți ani nu s-a întâmplat ca Ungaria să fie lideră în privința numărului de filme incluse în programul de concurs sau ca Spania — în ciuda numărului mare de filme înscrise și trimise — să nu aibă niciun film în program’, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Democrate a Tineretului Maghiar (UDTM) Mureș, organizatoarea manifestării.

Documentul evidențiază că mai mult de jumătate din filmele înscrise în preselecție (adică 449) sunt ficțiuni, iar restul, în număr aproape egal, sunt animații, documentare și filme experimentale.

Cele mai multe scurtmetraje au fost trimise din Germania, Iran, Spania și Rusia.

Juriul de preselecție a fost format din Durst György, producător (Ungaria), Radu Vasile Igazság, artist vizual și regizor de film (București), Schneider Tibor, regizor și operator de imagine (Cluj-Napoca), Marcel Țintar, regizor de teatru și film (Târgu Mureș) și Berecki Beáta-Hajnalka critic de film, manager marketing la Filmtett și la Teatrul Național din Târgu Mureș.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.