Inflația în zona euro a revenit în teritoriu negativ

Share:

Rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,1% în luna septembrie de la nivelul de plus 0,1% în luna august, revenind în teritoriu negativ după șase luni de creștere modestă, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflației în teritoriu negativ în luna septembrie au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 8,9%, comparativ cu un declin de 7,1% înregistrat în luna august. În schimb, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 1,4%, comparativ cu un avans de 1,3% în luna august, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,3%, mai mare decât creșterea de 1,2% înregistrată în luna august, informează Agerpres.

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, iar președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflația în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni. Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de numai 0,1%, urmată de o creștere a prețurilor de 1,1% în 2016 și un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an, estimările de inflație ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 și 1,8% pentru 2017.

Rata anuală a inflației în zona euro ar putea chiar să ‘coboare în teritoriul negativ în lunile următoare’, a spus Mario Draghi, care a precizat însă că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea prețului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătățească.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.