Putin și Obama au căzut de acord pe tema Statului Islamic

0

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul întâlnirii lor de luni de la New York, că au un interes comun în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat Ambasada SUA la Moscova, potrivit RIA Novosti.

Declarația misiunii diplomatice americane survine ca reacție la decizia de miercuri a Senatului rus de a autoriza utilizarea unui contingent militar rus în operațiunile aeriene din Siria, în urma unei solicitări în acest sens a liderului de la Kremlin.

”Repet că, atunci când președintele Obama s-a întâlnit cu președintele Putin, ei au convenit că SUA și Rusia au un interes comun în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Ei au căzut de acord că este necesar un canal de comunicare între militarii noștri pentru a evita neînțelegerile dintre unitățile coaliției (în frunte cu SUA) și Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei americane, William Stevens, citat de agenția de presă rusă menționată.

El a ținut totodată să amintească poziția Washingtonului în privința președintelui sirian, Bashar al-Assad, subliniind că acesta ”nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului și extremismului în Siria”.

Vladimir Putin a avut luni, la sediul Națiunilor Unite, după discursul ținut în fața Adunării Generale a ONU o întâlnire de aproape două ore cu Barack Obama, președintele rus calificând această primă întrevedere oficială cu liderul de la Casa Albă, după mai bine de doi ani, ca fiind ‘constructivă și deschisă’ și explicând că a discutat probleme legate de ‘cooperarea dintre Rusia și SUA în domeniul antiterorist’.

La rândul său, Barack Obama a afirmat că SUA sunt pregătite să coopereze cu toate țările, inclusiv cu Rusia și Iran, pentru a găsi o soluție la războiul din Siria, care a făcut peste 240.000 de morți în cei patru ani și jumătate de conflict.

Într-un comentariu pe această temă, AFP nota marți că Vladimir Putin s-a impus la ONU ca un actor de care trebuie să se țină seama în rezolvarea situației din Siria, Barack Obama admițând că trebuie să coopereze cu Moscova în această problemă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.