Alegerile locale în estul Ucrainei, organizate după 2015

0

Alegerile locale în estul Ucrainei vor fi organizate după 2015, a declarat vineri președintele francez Francois Hollande la sfârșitul unui summit cvadripartit la Paris, respingând desfășurarea unui scrutin programat la 18 octombrie de separatiștii proruși, informează AFP.

Alegerile locale vor avea loc „mai departe de calendarul din 2015” pentru a permite un „scrutin incontestabil”, a declarat el într-o conferință comună cu cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat că aceste alegeri se vor ține „în conformitate cu legislația ucraineană”.

Observatori internaționali au afirmat că au reperat în această săptămână un nou tip de sistem rusesc de arme în teritoriul controlat de rebelii proruși în estul Ucrainei, aceasta fiind o posibilă dovadă că Moscova este interesată în continuare de Ucraina, chiar dacă ea se concentrează pe Siria, relatează vineri agenția Reuters.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează respectarea încetării focului în estul separatist al Ucrainei, a relatat că observatorii săi au văzut, pentru prima dată, un sistem mobil de arme de tip TOS-1 ”Buratino”.

Sistemul ”Buratino” este echipat cu proiectile termobarice, care dispersează un lichid inflamabil în jurul țintei și apoi îl aprinde. El poate distruge mai multe blocuri de locuințe în oraș dintr-o singură lovitură și poate provoca pagube fără discriminare.

Doar Rusia produce sistemul și el nu a fost exportat în Ucraina înainte de izbucnirea conflictului, potrivit IHS Jane’s Group și International Peace Research Institute din Stockholm, care se ocupă cu cercetări privind trasabilitatea exporturilor de arme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.