BCE poate bloca băncile grecești să-și plătească creditorii

0

Președintele noii agenții de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, a declarat vineri că BCE are puterea de a suspenda plățile unei bănci grecești către creditorii săi, dacă este de părere că banca respectivă urmează să fie salvată sau lichidată, transmite Reuters.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au doar puțini acționari privați.

Întrebată de un membru al Parlamentului European dacă BCE are puterea de a introduce un moratoriu pentru a putea opri ieșirea din băncile grecești a capitalului ce ar putea fi utilizat pentru o operațiune de tip ‘bail in’, Daniele Nouy a răspuns că BCE are puterea de face acest lucru, însă numai cu condiția ca o bancă pe care o supervizează să fie pe punctul de a intra în colaps, informează Agerpres.

‘Obiectivul acestei măsuri este să suspende temporar plata către creditori a băncii respective, în așteptarea demarării procedurilor de lichidare sau închidere’, a declarat Daniele Nouy.

BCE supervizează în mod direct cele mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, în condițiile în care, începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene.

‘Ca urmare a monitorizării directe, BCE a luat deja măsuri destinate restricționării sau împiedicării unor operațiuni care ar fi condus la o nouă deteriorare a poziției de lichiditate a acelor bănci’, a adăugat Daniele Nouy.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.