Încă 300 de specialiști pentru noul reactor nuclear de la ICN

0

Pentru implementarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) la Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) din Mioveni (Argeș) va fi nevoie de încă 300 de specialiști, a afirmat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Bogdan Badea.

Potrivit oficialului, proiectul va avea ca efect și crearea a încă 2.000 de locuri de muncă în industria orizontală.”Este vorba despre o tehnologie nucleară de generația a patra, capabilă să asigure utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu, reducerea cantităților de deșeuri generate și, totodată, creșterea gradului de securitate nucleară. (…) Fac mențiunea că noul reactor va însemna încă 300 de angajați de specialitate la ICN și se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală”, a declarat Badea, după vizita efectuată la ICN și Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Conform aceleiași surse, proiectul ALFRED, promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) și ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generație IV), de 100 MWh, având ca amplasare de referință România, pe platforma de la Mioveni.

„Guvernul român și-a arătat disponibilitatea, încă din 2011, pentru construirea pe teritoriul său a reactorului de demonstrație răcit cu plumb. Fiind o tehnologie nouă, care nu există încă pe piață, o componentă esențială a proiectului o constituie activitatea de cercetare, dezvoltare tehnologică, inovare și demonstrație”, se precizează în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.