Scandalul emisiilor ar putea costa Volkswagen 78 miliarde euro

Share:

Scandalul falsificării testelor de emisii poluante ar putea costa grupul auto german Volkswagen între 23 și 78 de miliarde de euro, potrivit băncii elvețiene Credit Suisse, care și-a redus prețul țintă pentru acțiunile Volkswagen până la 83 de euro de la 169 de euro, transmite CNN.

Un cost de 78 de miliarde de euro ar fi cu 60% mai mare decât costul scurgerii de petrol de la platforma Deepwater Horizon, care în 2010 a afectat o mare parte din Golful Mexicului.

‘Nota de plată totală (costurile retragerii și amenzile) este neclară și depinde în mare parte de performanțele motoarelor după reparații’, se arată într-un raport elaborat de analiștii de la Credit Suisse.

În cel mai optimist scenariu al Credit Suisse, producătorul german ar urma să plătească aproximativ 300 de euro pentru fiecare vehicul în timp ce în cel mai pesimist scenariu costul mediu ar urma să fie de aproximativ 2.000 de euro. În al doilea rând, Credit Suisse are îngrijorări în legătură cu divizia de servicii financiare a Volkswagen care oferă finanțări pentru achiziția de automobile și asigurări pentru clienții Volkswagen. Veniturile acestei divizii ar urma să aibă de suferit ca urmare a creșterii costurilor de refinanțare și a provizioanelor de risc, ceea ce va obliga VW să demareze o majorare de capital.

Până acum, Volkswagen a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face față costurilor scandalului emisiilor însă chiar și cea mai conservatoare estimare a Credit Suisse este de 3,5 ori mai mare decât suma pregătită de Volkswagen.

Grupul auto german Volkswagen este implicat în prezent într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.