Separatiștii proruși din Ucraina încep retragerea tancurilor!

Share:

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au dat asigurări sâmbătă că au început retragerea tancurilor de pe linia frontului, într-un gest menit să consolideze regimul de încetare a focului în regiunea unde conflictul ce durează de 17 luni a făcut peste 8.000 de morți.

‘Un convoi de tancuri tocmai a luat direcția noului loc de staționare, la o distanță de 15 kilometri de linia frontului’, a anunțat agenția oficială a republicii separatiste Lugansk, potrivit AFP.

Retragerea tancurilor și a pieselor de artilerie de calibru mai mic de 100 mm dintr-o zonă de 15 kilometri, de o parte și alta a liniei frontului, a fost convenită în această săptămână între părțile implicate în conflict.

În același timp, rebelii din republica separatistă vecină Donețk au anunțat vineri că ei pregătesc terenuri militare pentru a-și retrage armele ușoare, ‘ministrul apărării’ din regiune, Vladimir Kononov, precizând că retragerea va începe după ce acest proces se va încheia în Lugansk.

Armata ucraineană nu dispune, deocamdată, de informații în acest sens, a declarat un purtător al său de cuvânt. În ceea ce privește retragerea armelor ucrainene, aceasta ar urma să înceapă sâmbătă, după cum declara vineri președintele ucrainean Petro Poroșenko, în contextul reuniunii de la Paris cu președintele rus Vladimir Putin, cel francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel.

În cadrul întâlniri lor de la Paris, cei patru lideri, artizani ai acordurilor de la Minsk pentru estul Ucrainei, au recunoscut însă imposibilitatea încheierii procesului de pace până la sfârșitul acestui an, așa cum este prevăzut în aceste acorduri semnate în februarie în capitala belarusă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.