Un spital al organizației Medici fără Frontiere, bombardat la Kunduz; trei morți

0

Centrul medical al organizației Medici fără Frontiere din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului unde armata a preluat controlul după ce acesta fusese ocupat la începutul acestei săptămâni de talibani, a fost lovit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă de un bombardament, care a făcut trei morți în rândul personalului, a anunțat organizația într-un comunicat preluat de AFP.

Alte 30 persoane sunt date dispărute, a precizat organizația, menționând că, în momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului medical, afgani și străini.

Surse NATO din Afganistan au declarat pentru agenția de presă franceză că spitalul ar fi putut fi lovit în timpul unui raid aerian american ce a fost lansat pentru susținerea armatei afgane în contraofensiva acesteia împotriva talibanilor.

Operațiunea, care a vizat ‘persoane ce amenință forțele coaliției, ar fi putut provoca pagube colaterale în centrul medical din apropiere’, a declarat colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan.

Clinica organizației Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populației civile de la ocuparea orașului Kunduz de către talibani și în timpul contraofensivei forțelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistență medicală pentru cazuri grave, notează AFP.

”MSF a tratat 394 de răniți începând de luni’, de la ocuparea orașului de către talibani, a explicat medicul Bart Janssens, directorul operațiunilor organizației. ‘Suntem profund șocați de acest atac’, a adăugat el.

Kunduz, oraș strategic în nordul Afganistanului, a fost în această săptămână teatrul unor intense confruntări între talibani și forțele de securitate afgane, care au preluat controlul orașului în cursul zilei de joi.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.