Thomas Piketty: „Africa este viitorul omenirii”!

0

Economistul francez Thomas Piketty, autorul cunoscutului eseu „Capitalul în secolul al XXI-lea”, crede că Africa de Sud și continentul african în ansamblul său reprezintă „viitorul omenirii”, grație tinereții și energiei din această parte a lumii, transmite EFE

„Africa de Sud și Africa sunt viitorul omenirii”, a declarat sâmbătă economistul francez la Universitatea din Johannesburg, unde a susținut un discurs pentru Fundația Mandela. Cu toate că a recunoscut că Africa se confruntă cu provocări imense, Piketty a insistat că există „multe soluții” și că tinerețea și energia africanilor sunt „foarte încurajatoare”. Potrivit statisticilor, peste 40% dintre africani au vârste sub 15 ani.

„Nu mă aflu aici ca să dau lecții, ci ca să explic ce anume putem învăța din experiențele istorice”, a spus el. Potrivit lui Piketty, „Occidentul suferă de o amnezie istorică în ceea ce privește responsabilitatea sa în inegalitățile prezentului”. „Africa nu are nevoie de ajutor, ci de un sistem legal care să-i oblige pe cetățenii bogați să-și plătească impozitele în mod corect”, afirmă economistul francez.

Piketty este de părere că, pentru a pune capăt inegalităților, Africa de Sud are nevoie de un sistem de învățământ mai performant și are nevoie de transparență. „Este nevoie de o mai mare transparență pentru a ști cine și ce anume stăpânește în Africa de Sud. Transparența generează încredere”, spune el, avertizând că, „dacă tema inegalității nu este abordată, poate deveni o sursă de violențe”. În opinia sa, un prim pas ar fi stabilirea unui salariu minim pe economie care să pună capăt „exploatării extreme”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.