Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va demara peste doi ani

0

Semnarea Memorandumului pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea avea loc în luna noiembrie, iar construcția reactoarelor ar putea demara peste doi ani, a declarat, luni, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, prezent la o conferință de specialitate.

„Bine că am reușit să ajungem la o înțelegere pentru a semna acel Memorandum, pentru că aici a fost extraordinar de dificil. În primul rând, este o investiție extraordinar de mare și greu mai vezi astfel de investiții în perioada aceasta. Pretențiile au fost mari și de o parte și de alta, anumite bariere venite și din legislația europeană și așa mai departe. Important este că anul acesta noi l-am depășit și am agreat”, a spus Andrei Gerea, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, semnarea Memorandumului cu partea chineză ar putea avea loc în luna noiembrie, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta în China.

Gerea a explicat că, ulterior semnării Memorandumului, va fi necesară parcurgerea unor pași, precum pregătirea părții investiționale, construcția urmând să demareze peste doi ani.

Nuclearelectrica este interesată în dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă deoarece este singurul proiect strategic pe termen lung care poate îndeplini atât nevoile de preț, cât și pe cele de consum intern, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, pe 18 septembrie, la o masă rotundă organizată de Forumul Atomic Român (ROMATOM), la care s-a discutat viitorul programului nuclear din România.

”Nuclearelectrica este interesată în dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, întrucât, în prezent, acesta este singurul proiect strategic pe termen lung care poate îndeplini atât nevoile de preț, cât și pe cele de consum intern, dar și politica și strategia energetică a Uniunii Europene și țintele de decarbonizare. În baza strategiei energetice până în anul 2030, Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul hotărât pentru Uniunea Energetică, ceea ce subliniază necesitatea creșterii producției interne din surse curate”, a spus Lulache.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a participat, luni, la cea de-a XIV-a ediție a Conferinței cu tema „Investiții și reglementare în domeniul energiei”, organizată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Asociația Regională a Reglementatorilor în domeniul Energiei (ERRA), în perioada 5 — 7 octombrie, la București.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.