Ministrul Culturii a participat la Marșul Lecturii

Share:

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și scriitorii Dinu Flămând, Nicolae Manolescu și Gabriela Adameșteanu au participat marți, alături de câteva sute de persoane, la un Marș al Lecturii. Evenimentul a fost organizat în deschiderea Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), care începe marți la Cluj.

Cei aproape 300 de participanți la Marșul Lecturii, care s-au adunat în fața Universității Babeș-Bolyai, au adus cu ei cărți, dar și afișe cu mesaje de încurajare a cititului. ‘De carte nu scapi’, ‘A citi e omenește’, ‘Orice om este muritor, dar și un posibil cititor’ sau ‘Clujul citește’ sunt câteva dintre mesajele de pe afișe, informează Agerpres.

Ministrul Ionuț Vulpescu a adus romanul ‘Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război’ al lui Camil Petrescu și a declarat că prin fiecare carte citită fiecare dintre noi reconstruiește o lume.

‘Este o frumoasă formă de protest cea în jurul cărților și văd că la Marșul Lecturii participă foarte mulți tineri, ceea ce mă bucură. Ministerul Culturii susține Festivalul Internațional de Carte Transilvania, fiind partenerul principal al manifestării într-un oraș care excelează în ceea ce înseamnă literatură. Nume mari ale literaturii române au scris aici, iar aici sunt mari publicații în jurul cărora s-au produs curente literale și culturale. Mă refer la revistele ‘Tribuna’, ‘Echinox’, ‘Apostrof’, a spus Ionuț Vulpescu.

La rândul său, directorul FICT, Vasile George Dâncu, a declarat că organizarea acestui Marș al Lecturii are și rolul de a atrage atenția comunității asupra importanței cărții, atât în cultura unui popor, cât și pentru educația fiecărui om în parte.

Participanții la Marșul Lecturii au străbătut pe jos cele câteva străzi care leagă UBB de Piața Unirii din centrul orașului Cluj-Napoca, acolo unde, pe parcursul acestei săptămâni, va avea loc Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Anul acesta participă 60 de expozanți.

La ceremonia de deschidere a festivalului au fost prezenți scriitorii Dinu Flămând, Gabriela Adameșteanu, Ion Mureșan, președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, și președintele Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraș.

De asemenea, la eveniment a fost prezent și președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că a dorit să vadă cum s-a dezvoltat festivalul, pe care îl cunoaște de la prima ediție, din 2013.

‘Am participat, luni seară, la o discuție, invitat de Nicolae Manolescu la o reuniune a Uniunii Scriitorilor. Poate prin prezența mea aici, alături de ministrul Culturii, am vrut să îl asigur de sprijinul meu care este necesar pentru scriitori și pentru literatura din România’, a spus Liviu Dragnea.

FICT, aflat la a treia ediție, se desfășoară anul acesta în perioada 6 — 11 octombrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.