Scandal de corupție la ONU

Fostul preşedinte al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, John Ashe, a acceptat mită de peste 1 milion de dolari de la un miliardar chinez, mogul al imobiliarelor, precum şi de la alţi oameni de afaceri pentru a facilita investiţii lucrative. 

John Ashe, fost ambasador în Antigua şi Barbuda, a fost preşedinte al Adunării Generale a ONU în perioada septembrie 2013 – septembrie 2014.  În prezent, el este acuzat de evaziune fiscală într-o afacere pe care autorităţile au numit-o ca fiind „o conspiraţie în care au fost implicate cinci persoane, inclusiv Francis Lorenzo, un ambasador din Republica Dominicană care ocupa funcţia de adjunct în cadrul ONU şi care locuieşte în Bronx.

Procurorul General, Preet Bharara, a declarat presei că investigaţiile se află în faza incipientă, acestea extinzându-se şi asupra a cinci persoane cu care a colaborat Ashe. „Ne-am putea pune întrebarea dacă mita este ceva obişnuit în cadrul ONU”, a spus Bharara, care a adăugat că nu ar fi „mirat dacă şi alte persoane din cadrul ONU ar fi acuzate” de asemenea fapte.

Bharara a spus că Ashe „a transformat ONU într-o platformă pentru profituri” din momentul în care i s-au oferit posibilităţi de a primi mită de la miliardarul chinez Ng Lao Seng (67 de ani) şi de la alte persoane.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt la Secretarului General al ONU, Ban ki-Moon, le-a spus reporterilor că acesta este „şocat şi profund tulburat” de aceste acuzaţii care „lovesc chiar în inima şi integritatea” instituţiei internaţionale.

„Corupţia nu este o afacere curtentă în cadrul Naţiunilor Unite”, a mai spus purtătorul de cuvând, explicând că organizaţia nu a fost informată până acum în legătură cu aceste chestiuni.

Între persoanele ale căror nume se regăsesc în plângerea înaintată procurorului din Manhattan sunt, în afară de Ashe, Ng Lao Seng (67 de ani), care a fost arestat în urmă cu două săptămâni, în data de 24 septembrie, împreună cu asistentul său, Jeff C. Yin (29 de ani), un cetăţean american a cărui cauţiune a fost revocată săptămâna trecută, pentru că i-a minţit pe anchetatori după ce fusese arestat.

Judecătorul  Federal, James Francis, a fixat o cauţiune de 1 milion de dolari şi a ordonat ca Ashe să fie permanent monitorizat cu ajutorul unei brăţări electronice. Dacă acuzaţiile aduse împotriva lui se vor confirma, Ashe este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de maximum 6 ani.

Cazul se poate însă agrava, deoarece Ashe a făcut declaraţii incriminatorii referitoare la acest caz de corupţie, după arestarea sa, au mai spus surse judiciare americane, citate de Associated Press.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.