Mihail Vlasov, fiica şi ginerele său, urmăriți penal

Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, și fiica acestuia, Elena Ingrid Vlasov, au fost puși sub acuzare de DNA pentru prejudicierea CCIR și Romexpo cu suma totală de 60 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihail Vlasov este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată; conflict de interese, în formă continuată; folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, relatează Romaniatv.net.

De asemenea, Elena Ingrid Vlasov este urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În același dosar, a fost pus sub acuzare și soțul acesteia, Marian Nedelcu, administrator al unei societăți comerciale, tot pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că, în perioada 2008 — 2014, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), abuzând de prerogativele funcției deținute, a întreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entității pe care o reprezenta, cu repercusiuni negative în planul climatului investițional, reducând eficiența măsurilor adoptate la nivel public pentru susținerea și dezvoltarea economică internă.

În perioada respectivă, Mihail Vlasov și alte persoane din conducerea Camerei de Comerț și a SC Romexpo SA, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor celor două instituții.

Astfel, prejudiciul cauzat bugetului Camerei de Comerț se ridică la 54.342.145 lei, iar cel adus SC Romexpo SA este de 6.086.741 lei.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că la săvârșirea acestor infracțiuni au participat și Ingrid Vlasov și Marian Nedelcu.

DNA arată că, în perioada 2008 — 2009, Ingrid Vlasov, în calitate de administrator al SC Ingrid Vlasov SRL, a încheiat două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comerț și Industrie a României, în baza cărora a încasat suma totală de 20.595 lei, pentru prestații ce nu au justificare economică pentru această instituție publică.

Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost încheiat un contract de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect „cedarea dreptului de reproducere și difuzare a imaginii firmei create de autor”, către cesionar, în cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comerț și Industrie a României, remunerația autorului fiind stabilită în echivalentul în lei al sumei de 2.400 euro net, plătibil la cursul BNR din ziua facturării, pentru opera al cărei drept de reproducere și difuzare este cedat.

La data de 7 august 2008, în baza contractului respectiv, Camera de Comerț a achitat firmei administrate de suspecta Ingrid Vlasov suma de 8.343 lei.

În al doilea contract, încheiat la data de 23 octombrie 2009, Camera de Comerț a achitat către SC Ingrid Vlasov SRL suma de 12.252 lei.

Potrivit DNA, aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerț ca imaginea firmei SC Ingrid Vlasov SRL să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituția publică respectivă percepea și percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicații (tariful practicat este între 50 euro și 3.500 euro/apariție, în funcție de dimensiunea și poziționarea reclamei).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.