Juncker îl critică dur pe Obama

0

Occidentalii trebuie „să trateze Rusia corect” și să îi vorbească de la egal la egal, a estimat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, criticându-l pe președintele american, Barack Obama, pentru că a afirmat despre Rusia că este o putere regională, relatează AFP.

„Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din discuțiile mele cu (președintele rus Vladimir) Putin că nu acceptă fraze ca atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemne asta? Nu vorbim astfel Rusiei!”, a declarat el cu prilejul unei dezbateri organizate la Passau, în sudul Germaniei.

„Rusia vrea să fie tratată de la egal la egal și aici rușii au dreptate”, a spus el. „Nu trebuie alungați din fața scenei, pentru că, așa cum am văzut, fac să se vorbească repede despre ei”, a ținut să sublinieze președintele Comisiei Europene.

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a afirmat, de asemenea, că Rusia trebuie „să facă progrese masive”. „Modul în care a acționat în afacerea Crimeii, în afacerea Ucrainei de Est, asta nu merge”, a adăugat el.

Europenii și americanii au impus sancțiuni Rusiei din cauza sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei și a anexării Crimeii la începutul lui 2014.

De asemenea, occidentalii sunt foarte critici în ce privește intervenția militară rusă în conflictul sirian, acuzând Moscova că susține regimul condus de Bashar Al-Assad, în loc să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.