Mausoleul de la Mărășești, unicat prin arhitectură, cât și proporții!

0

Printre cele mai importante monumente din Europa se remarca si Mausoleul Eroilor de la Marasesti, monument ridicat in memoria eroilor care au luptat in Primul Razboi Mondial cand, desi inferioare numeric, trupele romane au reusit sa respinga atacul trupelor germane. Pretul acestei victorii a fos de 480 de ofiteri si peste 21000 de soldati romani.

Ostasii cazuti in acea zi au fost inmormantati in viile mosierului Ulise Negropontes, pentru ca in 1924 sa fie reinhumati in prezenta Reginei Maria in criptele viitorului monument. In cele 163 de cripte (154 cripte individuale si 9 cripte comune) din cele 18 culoare ale monumentului sunt ingropati 5073 de soldati si ofiteri.

Mausoleul Eroilor are o pozitie la fel de strategica precum au avut trupele romane in „marele razboi”. De pe terasa ce infatiseaza scene de lupta se cuprinde cu ochii, in toata splendoarea, Valea Siretului, pe care eroii au aparat-o cu pretul vietii. In interior, atmosfera rece, mormintala, „iti moaie sufletul si face sa tresara inima”, dupa cum a notat in cartea de oaspeti un vizitator anonim. Sub Cupola Gloriei, prin care contemporaneitatea a facut sa se prelinga apa de ploaie, incape toata istoria Romaniei moderne, scrisa cu singele a 27.410 de eroi romani. In iulie-august 1917, armata germana, comandata de generalul Mackensen, incercind sa strapunga frontul româno-rus si sa ocupe pamintul dintre Siret si Prut, dezlantuie la Marasesti o ofensiva puternica. Desi inferiori numeric, românii reusesc sa respinga atacul armatei germane si apara cu pretul a mii de morti poarta Moldovei. “Si pe aici nu se trece!“ a spus atunci generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane. Istoricii spun ca generalul Constantin Christescu i-a uimit pina si pe nemti cu modul in care a conceput planul bataliei. La 6 august 1917 a inceput contraatacul eroicului batalion 1 din Regimentul 50 Infanterie sub comanda capitanului Miclescu, actiune care a determinat retragerea nemtilor. Apoi, Regimentul 51/52 Infanterie, condus de maiorul Grigore Ignat, a indeplinit cu pretul vietii ordinul de a tine pe loc inaintarea trupelor germane. George Ulise Negropontes, fost primar al „orasului erou” Marasesti, aproba apoi bombardarea Comandamentului German incartiruit pe o proprietate a sa. Pretul victoriei: 480 de ofiteri si 21.000 de soldati români. Ostasii cazuti in acea zi au fost inmormintati in viile mosierului, pentru ca din 1924, in prezenta reginei Maria, sa fie reinhumati in criptele viitorului monument.

Ridicat intre anii 1923 si 1938, la 35 km de Focsani, maiestuosul mausoleu a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu (castigatorii concursului de proiecte si premiati cu 40.000 lei aur) iar la data de 18 septembrie 1938 a fost inaugurat oficial. Cu aceasta ocazie a fost emisa si o medalie jubiliara avand un diametru de 60 mm batuta in trei variante: aur argint si bronz avand infatisat, pe revers, in mijloc, Mausoleul Eroilor de la Marasesti.

“ Pe aici nu se trece” a spus atunci generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 Romane. In semn de recunostinta, el a primit ulterior cele mai inalte decoratii si o sabie de samurai avand gravate cuvintele “Pe aici nu se trece”.

Basoreliefurile “Cupolei Gloriei“ au fost realizate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea si ilustreaza diverse momente ale luptelor de la Marasesti, pictura inferioara fiind executata de Eduard Saulescu.

Putini stiu insa ca, initial, mausoleul trebuia sa fie o Biserica a Neamului, lucrarile fiind abandonate din lipsa de bani. Totul a pornit dupa Unirea de la 1918, cand la initiativa Principesei Alexandra Grigore Cantacuzino, IPPS Pimen, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, a propus inaltarea unei Biserici a Neamului pe locul unde s-au jertfit atatia eroi. In acelasi an s-a renuntat la ideea construirii unui lacas de cult si au fost lansate listele de subscriptie, mausoleul fiind inaltat prin colecta publica. Spirit patriotic, Ulise Negropontes doneaza chiar el bani pentru ridicarea mausoleului (20 de hectare de vita indigena si 50.000 lei in aur).

Se spune ca Mausoleul Eroilor de la Marasesti impune un respect atat de mare, incat insusi Adolf Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-ar fi cerut Maresalului Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere momumentul.
Date Tehnice:

Mausoleul de la Marasesti este o constructie masiva in forma de piramida in trepte avand un contur octogonal neregulat. Aria la sol este de 1.600 mp. Partea superioara este o rotunda asemanatoare unei turle, inalta de 30 de metri.

Potentialul turistic este de peste 50.000 vizitatori/an, programul de vizitare fiind zilnic intre orele 9:00 AM – 7 PM.

Mausoleul este situat in judetul Vrancea accesul facandu-se DN2 Bucuresti – Focsani – Suceava.

Sursa:romanianmonasteries.org; jurnaluldevrancea.ro;

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.