Academicianul Mircea Ifrim (FDIN): Normalitatea înseamnă demnitate și identitate națională!
Domnule academician Mircea Ifrim în urmă cu trei luni ați intrat în Frontul Demnității și Identității Naționale, mai mult la Congresul din iunie de la Brașov ați fost ales, cu unanimitate de voturi, președinte de onoare al acestei noi formațiuni politice. O somitate în domeniul lumii medicale, așa cum sunteți dumneavoastră, reprezintă un uriaș câștig pentru un partid, mai ales unul nou. Care au fost motivele pentru care ați intrat în FDIN?
Motivele care m-au determinat să intru în Frontul Demnității și Identității Naționale sunt niște motive, pe care le consider chiar datorii, datorii pe care fiecare om de bună credință din această țară le are față de țara și semenii săi. Sigur că, la ora actuală, dezvoltarea științei impune interdisciplinaritate. Astăzi nu mai poți vorbi de o știință medicală, de pildă medicină internă, chirurgie sau anestezie, fără a vorbi de interdisciplinaritate, de conexiunile cu alte științe și în acest mod devine indispensabilă această unitate și cooperare între diferitele ramuri științifice. De asemenea, aș spune că a venit momentul în care nu se mai poate lucra pe cont propriu. Nici în medicină și nici în politică. Marile descoperiri care au fost făcute singular de oameni de talia lui Pasteur sau Watson și Crick nu mai sunt astăzi posibile, ci doar în contextul unei munci ample într-o echipă interdisciplinără. În acest context, consider că globalizarea, colaborarea între națiuni și formarea de unități complexe, este o cerință absolut obligatorie pentru bunul mers al întregii societății. În același timp vreau să cred că este de datoria noastră să avem două principii de la care să nu ne abatem .Primul dintre acestea este principiul identității noastre. La fel ca și în interdisciplinaritatea din știință, anatomia rămâne anatomie, antropologia rămâne antropologie, medicina internă rămâne medicină internă, fiecare cu valorile ei. La fel și în cazul națiunilor, unde fiecare națiune trebuie să-și păstreze această comuniune de identități, bogăția culturii și valorilor unei națiuni.
Pe când dețineam funcția de secretar general pentru UNESCO România am editat o carte pe care am și prefațat-o: „cultura evreilor din România, componentă a culturii române” și am subliniat faptul că această cultură a evreilor a dat o coloratură deosebită, ridicând nivelul cultural al națiunii române. Același lucru l-aș putea spune despre fiecare dintre minoritățile care trăiesc în România.
Ca atare, păstrarea individualității, a identității noastre, devine obligatorie. Nu trebuie uitat faptul că România este o putere culturală. Să nu uităm că încă din anul 300 am fost creștinați de Sfântul Apostol Andrei. Alte națiuni europene au fost creștinate mult mai târziu. Și să nu uităm faptul că religia înseamnă în ultimă instanță filozofie și cultură.
Spre exemplu, Ungaria pentru care am toată stima pentru că știe să-și păstreze identitatea națională, este o țară care a fost creștinată în jurul anului 1000 de către Sfântul Ștefan. Noi am avut oameni care reprezintă nave amiral ale științei mondiale. Am avut un Henri Coandă, grație căruia avem avioanele cu reacție și tot ce derivă de aici. Avem un Anghel Saigny în al cărei Pod peste Dunăre nimeni nu credea și care a intrat în istorie prin realizările sale. Revenind la domeniul medicinei, când nimeni din Europa nu făcea operații pe creier, Bagdasar Arsenie era primul medic care făcea acest tip de operații. Avem, de asemenea, un Victor Babeș cunoscut în întreaga lume prin contribuții majore la știință. Avem un Emil Crăciun, care a descoperit nefropatia endemică și este citat în toate lucrările de specialitate din lume. Pot să continui lista acestor mari personalități. Să nu uităm de Rainer, care a pus bazele mondiale ale antropologiei, de altfel primul Congres internațional de antropologie ținându-se în România.
Noi suntem o putere culturală care înseamnă enorm, pentru că de la cultură și mentalitate derivă totul. Deci, trebuie să ne păstrăm această demnitate a identității naționale pe care o reprezintă acest popor prin tot ceea ce a dat și prin tot ceea ce continuă să dea. Nu am, din păcate, timpul necesar, pentru o dezbatere largă în cadrul căreia să prezint tot ceea ce a dat România medicinei mondiale.
Concret, domnule academician, cu ce se deosebește Frontul Demnității și Identității Naționale de celelalte partide politice?
Această nouă formațiune politică, Frontul Demnității și Identității Naționale, își propune să sublinieze identitatea noastră națională, identitatea culturală, identitatea științifică, identitatea sub multiple aspecte. Bineînțeles că păstrarea identității naționale înseamnă și demnitate națională. Demnitatea națională nu are nimic de-a face cu naționalismul, cu șovinismul, cu rasismul, cu antisemitismul, curente aberante, realizate de oameni care nu gândeau/gândesc profund și care sunt animați doar de idei absolut personale și aș spune chiar interese personale. De aici până la național este cale lungă.
Uitați-vă, spre exemplu, în Anglia unde șeful nou ales al Partidului Laburist este un lider care ține la demnitatea și identitatea națională a Angliei. Să trecem la Syriza, partidul condus de Tsipras, care are lideri conștienți de faptul că Grecia este prima democrație a lumii. Democrația s-a născut la Atena și, în consecință, este regimul cel mai propice pentru dezvoltare.
Am definiția unui prieten foarte bun pe care am publicat-o și într-una dintre cărțile mele „Navigând în furtună”: „democrația este un haos suportabil, în timp ce dictatura este o ordine insuportabilă”. Toți dictatorii sfârșesc prin delirul de putere, iar istoria o arată în numeroase cazuri. În afară de Franco al Spaniei nu cunosc un alt dictator care să nu fi ajuns la delirul de grandoare, de mărire și la oprimarea a tot ce este lângă el și îi este potrivnic. Cel mai grav lucru este generat de clipa în care te crezi un geniu și ignori faptul pe care îl spunea Aristotel și citez „ trebuie să fii foarte deștept să-ți dai seama cât de prost ești! „.
Primul motiv este, repet, păstrarea identității naționale și cred că în această direcție facem foarte puțin și suntem foarte în urmă.Nu arătăm, din păcate, faptul că suntem un popor care are o putere culturală mult mai mare decât popoare care au economie dezvoltată, au un venit pe cap de locuitor mai mare ca noi. Și Frontul Demnității și Identității Naționale vizează, înainte de toate, redarea demnității și identității poporului român.
Toate acestea, dacă ne gândim, sunt produse ale omului, iar omul dacă este un individ care are cultură, moralitate și o mentalitate sănătoasă, poate să depășească foarte repede aceste lucruri care țin, strict, de realizarea tehnică. V-aș spune în medicină avem aparate performante, dar degeaba avem tomograf, rezonanță magnetică nucleară, dacă nu avem medici competenți care să știe să citească și să utilizeze aceste aparate.
Din păcate, liderii noștri postdecembriști, începând cu Iliescu și Roman, până la cei de astăzi, nu au dat dovadă de o demnitate absolut necesară unor persoane care ocupă demnități atât de înalte. Mai toate negocierile cu liderii UE, NATO, cu cei care conduc Europa și lumea, au fost făcute în genunchi…
Aici aș vrea să ajung și eu și aș spune că, în al doilea rând, avem nevoie de ceva, ce ne lipsește, și anume demnitatea națională. Noi trebuie să fim demni. În momentul în care tratezi, negociezi, cu partenerul tău, indiferent de faptul că acest partener este mult mai puternic decât tine, poate fi Obama, Putin, Hollande, Merkel, trebuie să tratezi cu acesta rectiliniu și în picioare. Pentru că trăim o epocă în care drepturile omului și democrația constituie cel puțin la nivel declarativ principii de bază.
Părerea mea este că noi am intrat în UE și NATO și acest lucru este foarte bun. Dar intrarea în aceste structuri euro-atlantice nu trebuie să se facă cu orice preț. Nu este admisibil ca eu să fac tot ceea ce mi se cere. Nu este admisibil, spre exemplu, să accept impunerea limitării producției agricole. România a fost grânarul Europei. Am să vă dau un exemplu din medicină. S-a tratat cu Uniunea Europeană ca asistemele medicale cu școală postliceală să nu aibă profesie recunoscută în UE și ca atare acestea să nu poată practica meseria lor în alte state ale UE. Un lucru absolut anormal în condițiile în care absolut toate țările UE au asistente medicale formate prin școala postliceală. Este o aberație cerința care se acceptase și anume aceea ca asistentele medicale recunoscute în UE să fie doar cele pregătite în sistemul medical de învățământ superior. Vreau să vă spun că în România există 50.000 de asistente medicale și, practic, este imposibil ca facultățile de medicină să poată pregăti acest număr de asistente. Da, putem discuta despre anumite specialități privind managementul, directoratul unui spital, directorul de îngrijire sau alte specialități foarte complexe cum este medicina nucleară, care pot fi pregătite prin intermediul învățământului superior.
Am avut atunci un mare noroc în condițiile în care eram pe atunci în Parlament și împreună cu deputatul Anghel Stanciu – mai mult am avut înțelegerea și sprijinul total al distinsului profesor Pușcaș de la Cluj, care era pe atunci negociatorul șef cu UE dar și al secretarului de stat din Ministerul Integrării Europene , Emil Popescu, care ne-au înțeles- și am reușit, ca în doi ani, să schimbăm aceste condiții tratate, în genunchi, cu UE.
Spun asta pentru că asistentele medicale pregătite foarte bine în școala postliceală erau competitive. O asistentă medicală din România dacă merge într-o țară civilizată mai dezvoltată din UE ajunge la un salariu de până la trei mii de euro pe lună. Deci, suntem pregătiți, facem școală așa cum trebuie. Ca o paranteză vă spun că diploma medicală românească înainte de 1944 era recunoscută în toată Europa, inclusiv în Germania. Astăzi am ajuns într-o situație mult mai proastă tot din cauza noastră și a lipsei exigenței față de noi înșine și a acestui mod înjositor de tratare în genunchi a problemelor de interes național. Ulterior, am aflat care a fost cauza creării acelei situații. O distinsă persoană care ocupa o importantă funcție la acea vreme, fiind ministru al Învățământuui și profesoară universitară, și care în schimbul unui proiect din care încasa 300.000 de euro a acceptat aceste condiții nemernice pentru lumea medicală și profesionalismul asistentelor noastre medicale.
Deci, trebuie să tratăm cu demnitate. Nu sunt un fan al Ungariei. Sunt ardelean și cred că toți ardelenii au o anume reticență față de Ungaria. Dar trebuie să înțelegem că trecutul este trecut și dușmănia trebuie să ia sfârșit. Trebuie să învățăm și unii și alții să iertăm. Cu toate acestea, sunt un admirator al modului în care liderii Ungariei știu să facă politică. Nu ne convine că unii maghiari arborează în țara noastră, uneori sfidător, steagul secuimii. Dar, ei fac ceea ce este în acord cu interesele națiunii lor. Vreau să vă mai reamintesc faptul că Ungaria era membru plin al NATO, pe când noi nu eram, și nu au permis avioanelor NATO care se duceau să bombardeze Irakul să survoleze spațiul aerian ungar. Ca o paranteză am apreciat poziția președintelui Iohannis care, pentru prima oară în istoria postdecembristă, a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiați impuse de UE. Și am votat, de această dată, alături de Ungaria, Cehia și Polonia, țări care au arătat că au demnitate. Pentru că UE este foarte bună cât timp România își păstrează identitatea și demnitatea națională și nu acceptă să fie condusă și manevrată după bunul plac și contrar intereselor sale de alții.
Trebuie să urmărim în primul rând interesele națiunii noastre și să acționăm într-o asemenea măsură încât să apărăm, așa cum am spus, interesele României. Ca atare, Frontul Demnității și Identității Naționale reprezintă ceea ce trebuie adăugat în completarea a ceea ce există. Apreciez în mod deosebit ce s-a realizat în ultimul timp: majorarea salariilor medicilor cu 25%, au crescut indemnizațiile pentru copii, pensiile. Important este ca națiunea noastră să trăiască mai bine. Este inadmisibil să vindem pe mai nimic petrolul și gazele țării noastre altor state. Suntem astăzi în situația să cumpărăm propriul nostru gaz la un preț mult mai mare de la austrieci. Este posibil așa ceva? Roșia Montană, unde nu este doar aur și arginte este și uraniu, molibden, wolfram. Aș da exemplu Congo. Congolezii au cerut redevențe de 24%, nu de 3,5% cât a cerut România. Acest lucru este inadmisibil. Și până la urmă de ce să înstrăinăm noi exploatarea petrolului și a carbunelui. De ce să vină rușii și să administreze petrolul nostru din regiunea Ploiești prin Lukoil?
De 25 de ani, România tot caută intrarea în normalitate. Și mă refer aici la instituții puternice, depolitizate, la un sistem de sănătate, educație, justiție credibile, performante, finanțate coresponzător. Toate acestea sunt consecința unei clase politice corupte, arogante și iresponsabile. Cât de greu este drumul spre normalitate?
Așa cum bine spuneți, România trebuie să înceapă să se îndrepte spre normalitate. Și dacă am lăsa la o parte orgoliile și am face ceea ce trebuia să facem am fi fost departe. La fel de adevărat este faptul că demnitate și identitate națională poate cere doar cineva care nu este corupt. Nu poate vorbi de combaterea corupției unul sau altul care au acțiuni, bani, imobiliare, firme, afaceri murdare. Trebuie să fii tu în primul rând cinstit și lucrurile trebuie judecate corect. Aș spune că drumul începe să fie bun și FDIN este exact ceea ce trebuie pentru ca România să renunțe la statutul de țară de categoria a doua în UE și NATO și să fie de categoria I. Dar acest lucru nu se poate obține decât păstrându-ți demnitatea și evitând să fii slugă pentru că slugile se tratează ca slugi. Vorbeam de curând cu un distins intelectual, Costin Georgescu, despre situația de la noi iar acesta spunea foarte clar care este punctul său de vedere în privința politicii externe.
Uitați-vă puțin spre Vest și vedeți ce face premierul Orban care este stimat, nu iubit, de SUA și de UE, are relații foarte bune cu Putin, întrucât este o sursă de energie aproape de noi, mai ales că Putin este destul de agresiv și periculos. Orban este apropiat și de China, chinezii având investiții de un miliard de dolari în Ungaria. Îmi face o deosebită neplăcere să spun faptul că partea chineză a venit în România și a spus că în trei ani fluidizează toată circulația din Capitală, cerând ca timp de 49 de ani să exploateze ea anumite trasee care ar fi devenit autostrăzi. Este inadmisibil să nu avem o autostradă de la Casa Presei până la Aeroportul Henri Coandă. Toate țările civilizate au așa ceva. I-am refuzat pe chinezi. De ce? Pentru că la chinezi dacă se ia/dă comision drumul este unul singur: spre Marele Stadion. Noul președinte al Chinei, Xi Jinping, puțină lume știe , a convocat Guvernul și în prima ședință a efectuat o vizită la închisoare pentru toți miniștrii. După aceea le-a spus că vizita a fost organizată pentru a li se arată foarte clar unde vor ajunge în clipa în care nu sunt loiali și nu apără interesele Chinei. Așa ar trebui să lucrăm și noi. Corupția este un atentat la securitatea națională . Când ai însă demnitate și identate națională poți să stărpești corupția.
Aceasta sunt cele două motive pentru care am socotit că este o datorie a mea să intru în FDIN, deși practic mă inundă treburile științifice și activitatea pe care o desfășor pe tărâmul științei. Dar am decis că noi, cei care gândim cum trebuie, care am făcut ceva în viața asta și care nu avem dosare la DNA, trebuie să ne implicăm în acest proiect nou, Frontul Demnității și Identității Naționale, pentru că în caz contrar am da dovadă de lașitate. Refuz să cred că toți oamenii politici sunt penali și de calitate proastă.
Avem tehnocrați de primă mână în România și cred că, împreună, vom arăta cetățenilor importanța acestui nou proiect politic, pentru a reuși să ridicăm națiunea română cel puțin la nivelul celorlalte națiuni din UE. Nu vreau să îmi mai pară rău de fiecare dată când revin din alte țări precum Ungaria, Polonia, Cehia, Germania etc și văd cum este la ei și cum este la noi. Noi, care suntem favorizați de Dumnezeu, avem resurse naturale, avem Mare, avem Munte, am putea trăi numai din turism dacă am avea o infrastructură decentă, suntem, din păcate, victimele unor impostori din politică, impostori care continuă să își bată joc de România. Este inadmisibilă, spre exemplu, afacerea Bechtell, unde am plătit sume fabuloase pentru câteva zeci de kilometri de autostradă.
Cât de mult a contat relația/prietenia pe care o aveți cu președintele Frontului Demnității și Identității Naționale, Corneliu Ciontu, în demersul dumneavostră de a intra în acest partid?
Vreau să vă spun că domnul Corneliu Ciontu este un om de mare calitate, este un organizator excelent, este un om care gândește, este un sociolog de clasă pentru că am văzut studiile dânsului. Prietenia dintre noi este incontestabilă, dar în acest caz este mai mult decât o prietenie. Este vorba, înainte de toate, de datoria națională. Iar în momentul în care am analizat și demarat acest proiect, am luat în calcul faptul că trebuie să facem ceva util pentru națiunea română. Eu nu spun că toată cercetarea mea științifică nu este utilă, dar asta nu înseamnă că este suficient. Și proiectul FDIN fiind de o asemenea valoare ne dă speranța că România va fi acolo unde trebuie să fie.
Un interviu realizat de Iulian Badea