Nicolae Dumitru: I-am dat 800.000 de dolari lui Șerban Mihăilescu!

Share:

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a recunoscut faptele pentru care este acuzat în Dosarul Microsoft, la termenul  de luni de la ICCJ. Omul de afaceri a relatat, în faţa instanţei,  cum i-a dat 800 de mii de dolari fostului ministru, Şerban Mihăilescu.

Cei trei doresc să beneficieze de procedura simplificată, în care pedeapsa este redusă cu o treime dacă inculpații recunosc faptele așa cum sunt expuse în rechizitoriul întocmit de procurori, informează Agerpres.

„În 2009, Claudiu Florică și Dinu Pescariu au venit și mi-au propus să vândă 80 de mii de licențe Microsoft. Trebuia să intervin la Ministerul Comunicațiilor, să refac conexiunea cu ministrul Sandu. Era o continuare, mi-au spus că sunt unici distribuitori și că au prețul cel mai bun de pe piață. Nu-l știam pe Sandu, dar știam că e prieten cu Gheorghe Ștefan, Gheorghe Flutur și Florin Popescu. Am apelat la Ștefan, care locuia la mine la Eurohotel”, a afirmat, luni, în instanță, Dorin Cocoș.

El a povestit cum, după câteva zile, a avut o întâlnire cu Gheorghe Ștefan, Gabriel Sandu și Claudiu Florică, iar acesta a explicat că e vorba de un contract ce se desfășoară din 2004, care trebuia reînnoit pentru că licențele expiraseră. Era vorba de o sută de mii de licențe Microsoft folosite de Guvern, a precizat Cocoș.

„Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de Microsoft era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul urma să îl împărțim. (…) Ministrul nu a spus nimic. Voia să verifice cele spuse de Florică. La o săptămână, ne-am întâlnit din nou și Sandu a confirmat că licențele expiră și trebuie altele, tot de la Microsoft. Florică a venit cu propunerea de a împărți comisionul de 16 milioane de euro, comision încasat chiar de el pe o firmă din Irlanda. Fiecare participant trebuia să ia câte 4 milioane de euro. Trebuia să desemnăm câte un reprezentant care să se ocupe de partea tehnico-financiară și să încaseze comisionul”, a spus Dorin Cocoș.

El a adăugat că i-a precizat lui Florică faptul că partea sa va fi folosită pentru campania PDL-ului din 2009, iar banii să fie livrați în contul lui Dinu Pescariu.

„În campania din 2009 i-am cerut lui Pescariu să facă următoarele plăți: 500 de mii de euro pentru o firmă în China avans și 300 de mii de euro pentru o filială din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare — geci, pixuri, 27 containere de materiale. Valoarea finală a contractului a fost de 3,3 milioane de euro, restul de bani fiind plătiți fie de mine, fie din banii lui Dumitru Nicolae. Personal, mi-au rămas în jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii împrumut bancar care se regăsește și în declarația de avere a fostei soții și 550 de mii cash, aduși de Pescariu”, a explicat Cocoș.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de cel real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

Astfel, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

„În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”, potrivit procurorilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.