Poroșenko nu are deloc încredere în Putin

0

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat luni că nu are deloc încredere în omologul său rus Vladimir Putin în ceea ce privește negocierile de pace asupra estului separatist prorus al Ucrainei, unde luptele ar putea reîncepe ‘în orice moment’, în pofida acalmiei ce durează de câteva săptămâni, informează agenția de presă AFP.

‘Suntem conștienți de faptul că luptele ar putea fi reluate în orice moment. (…) De ce? Pentru că nu am deloc încredere în Putin, nici în marionetele lui (separatiștii) și în promisiunile lor’ de pace, a declarat Poroșenko în timpul unei reuniuni cu militari ucraineni. ‘Trebuie să fim gata să înfruntăm în orice moment ceea ce este mai rău’, a spus liderul ucrainean.

‘Am obținut un armistițiu relativ stabil și încercăm acum un mijloc pentru a asigura o pace adevărată’, dar și pentru ‘a-i întoarce Ucrainei teritoriile ocupate în Donbas (estul țării) și Crimeea’, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, cu o lună înainte de declanșarea conflictului din est, a mai spus Poroșenko.

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că îi înarmează pe rebelii separatiști în acest război în care au murit peste 8.000 de oameni și că a desfășurat trupe regulate în estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le dezminte.

După mai multe tentative nereușite, un nou armistițiu instaurat la 1 septembrie este respectat aproape în totalitate de beligeranți, care în octombrie au început chiar să-și retragă armele ușoare de pe linia frontului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.