Rusia cere României și SUA să renunțe la scutul antirachetă

0

Rusia avertizează că scutul antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). Moscova cere României şi SUA să renunţe la montarea acestor sisteme „cât nu este prea târziu”.

Mihail Ulianov, şeful Departamentului de neproliferare, dezarmare şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că instalarea scuturilor antirachetă riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale”.

„Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare. Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu”, a avertizat Ulianov, potrivit Interfax.

România va găzdui elemente ale scutului american de apărare antirachetă la baza de la Deveselu (sud), care urmează să fie operațională până la sfârșitul anului 2015. România, SUA și NATO au dat asigurări că elementele scutului antirachetă de la Deveselu nu pun în pericol arsenalul strategic al Rusiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.