Volumul lucrărilor în construcții a crescut

Share:

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în primele opt luni ale acestui an, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 11,1%, respectiv cu 11,4%, față de perioada similară a anului trecut, reiese din datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

„Pe elemente de structură (serie brută — n. r.) au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale cu 16,3%, la lucrările de întreținere și reparații curente cu 13,8% și la lucrările de construcții noi cu 9%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: construcțiile inginerești cu 14,9%, clădirile nerezidențiale cu 8,7% și la clădirile rezidențiale cu 2,6%’, se precizează în comunicatul INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 11,4%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 17,6%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 10,7% și la lucrările de construcții noi cu 10,3%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: clădirile nerezidențiale cu 11,3%, clădirile rezidențiale cu 9,1% și construcțiile inginerești cu 5,5%.

În luna august 2015, față de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută, cu 5,2%, creștere evidențiată astfel: lucrările de reparații capitale cu 13,7%, lucrările de construcții noi cu 4,5% și lucrări de întreținere și reparații curente cu 2,3%. Pe obiecte de construcții au crescut construcțiile inginerești cu 11,9%. Scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidențiale și la clădirile nerezidențiale cu 8,4%, respectiv cu 1,6%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a înregistrat pe total o scădere cu 0,4%, evidențiată astfel: lucrări de întreținere și reparații curente cu 5,9%, lucrări de reparații capitale cu 1,5% și lucrări de construcții noi cu 1%. Pe obiecte de construcții au avut loc scăderi la clădirile rezidențiale și la clădirile nerezidențiale cu 7,3%, respectiv cu 6,5%. Construcțiile inginerești au crescut cu 3,6%.

Potrivit datelor INS, în august 2015 comparativ cu august 2014, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 10,8%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri astfel: lucrările de întreținere și reparații curente cu 27,2%, lucrările de reparații capitale cu 22,8% și la lucrările de construcții noi cu 3%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 37,6%. La clădirile nerezidențiale și la clădirile rezidențiale s-au înregistrat scăderi cu 16,9%, respectiv cu 9,9%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de întreținere și reparații curente cu 20,8%, lucrările de reparații capitale cu 10,0% și la lucrările de construcții noi cu 2,1%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 27,6%. Clădirile nerezidențiale și clădirile rezidențiale au scăzut cu 19,4%, respectiv cu 5,8%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.