Târgul de carte de la Frankfurt se deschide miercuri

0

Editori și autori vor dezbate pe tema libertății de a scrie și a publica, la Târgul de carte de la Frankfurt 2015, care se deschide miercuri și la care a fost invitat anul acesta Salman Rushdie, spre marea supărare a Iranului, relatează AFP.

Originile acestui „rendez-vous” al profesioniștilor din acest sector datează din Evul Mediu și de la inventarea tiparului de către Johannes Gutenberg, nu departe de râul Main, care străbate orașul Frankfurt. Cel mai mare eveniment de profil din lume, târgul reunește în perioada 14-18 octombrie 7.300 de expozanți și speră să atragă 300.000 de vizitatori.

Tonul va fi dat încă de la deschiderea conferinței de presă de marți, prin intervenția scriitorul britanic Salman Rushdie, care este vizat din 1989 de o „fatwa” emisă de ayatollahul iranian Khomeiny pentru volumul său „Versete Satanice”. După 25 de ani, apariția sa în public sub o înaltă supraveghere, a indispus Iranul care a lansat un apel țărilor musulmane să boicoteze evenimentul, în condițiile în care invitată de onoare este țara cu cei mai mulți musulmani din lume, Indonezia.

Teme precum barierele, frontierele și lupta împotriva extremismului se vor afla în centrul discuțiilor timp de trei zile printre cei aproximativ 20 de scriitori din întreaga lume, sub conducerea autoarei daneze Janne Teller. Organizate pentru al doilea an consecutiv, aceste discuții cu scriitori invitați la Frankfurt, grupate în seria „Frankfurt Undercover”, au scopul de a genera idei care să fie capabile să influențeze opiniile politice.

Refugiații din Germania, țară care cunoaște un aflux fără precedent, vor avea intrare gratuită și vizite conduse de un ghid în funcție de țara de origine. Problema accesului la cultură în taberele de refugiați va fi discutată la o conferință organizată în timpul târgului, iar Federația Scriitorilor Germani va lansa un apel oficial la solidaritate pentru toți aceia care au fost nevoiți să fugă de violențele din țara lor.

Scriitori de renume internațional vor fi prezenți la Frankfurt pentru a-și promova cele mai noi cărți, inclusiv britanicul Ken Follett, care va susține o alocuțiune despre adaptarea sub forma unui joc video a romanului său de succes „Pillars of the Earth”. Vor fi de asemenea prezenți la Frankfurt scriitoarea chiliană Isabel Allende, scriitorul danez Jussi Adler-Olsen și antropologul britanic Nigel Barley.

Scriitoarea indoneziană Laksmi Pamuntjak, care va prezenta la acest târg cea mai recentă carte a sa, „The Question of Red”, o poveste de dragoste situată în anii 1960 în plină perioadă de reprimare violentă a comuniștilor indonezieni, se va numără printre invitații de onoare ai târgului.

Evenimentul este și o bună ocazie pentru sectorul editurilor — care, deși ușor destabilizat, are o cifră de afaceri anuală de 114 miliarde de euro pe plan mondial — să găsească idei și strategii de atragere a cititorilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.