Boala limbii albastre a revenit în România

Share:

Boala limbii albastre (Bluetongue) a revenit săptămâna trecută în România, Franța și Ungaria, transmite site-ul thecattlesite.com.

Două cazuri de boala limbii albastre și nouă animale susceptibile au fost raportate în exploatații non-comerciale din zona județului Botoșani, lângă granița cu Ucraina, precum și în alte două ferme din sudul Ungariei, în provinciile Somogy și Baranya de lângă granița cu Croația. Deși au fost raportate doar patru cazuri, sunt considerate vulnerabile 1.634 de bovine, majoritatea de la ferma Baranya.

Franța a raportat Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE) zece cazuri în această săptămână, care par să se extindă spre sud și spre vest, în regiunile Indre și Cantal. Inițial, au fost identificate două cazuri în regiunea Allier. 123 de bovine și o oaie sunt cele mai recente cazuri de animale bolnave, 1.300 de animale fiind declarate susceptibile în Franța.

Serotipul 4, același care a provocat epidemia din perioada august — decembrie 2014, a fost identificat în România și Ungaria, în timp ce în Franța a fost identificat serotipul 8.

Luna trecută, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că boala limbii albastre a fost confirmată până în prezent la 18 bovine, în 18 exploatații din trei localități botoșănene, însă nu a fost înregistrată nicio mortalitate.

Reprezentanții ANSVSA susțin că au notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.