Nou endoscop la Spitalul Județean Tulcea

0

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Tulcea a dat, marți, în folosință noul endoscop, cea mai mare unitate spitalicească tulceană extinzându-și astfel paleta de diagnostic.

Prima persoană care a fost consultată cu noul endoscop a venit la Tulcea din Buzău.”În anul 2009, am fost operată pe stomac, iar de atunci am făcut controale anuale la București. De acum vin la Tulcea, că e mai aproape”, a declarat Speranța Vlad, în vârstă de 66 de ani, din Buzău.

Endoscopul digestiv a fost recepționat de SJU în urmă cu două luni și va fi utilizat de doi medici care s-au specializat în folosirea acestuia.”Deocamdată, endoscopul va fi doar pentru diagnostic și sperăm ca în viitor să-l utilizăm și pentru tratament. Este însă nevoie de noi cursuri de specializare, dar și de dotări suplimentare”, a afirmat doctorul Tiberiu Corhan, informează Agerpres.

La rândul său, directorul SJU, Tudor Năstăsescu, a menționat că un al treilea medic tulcean va încheia cursurile de specializare în utilizarea endoscopului până la finele acestui an.

„După șase luni, un an, timp în care doctorii care au obținut atestatele pentru endoscopia digestivă superioară, primul modul, vor reuși să parcurgă și cel de-al doilea modul, care înseamnă partea intervențională. Cu această experiență, vom aborda și acest tip de patologie care în mare înseamnă scoaterea calculilor de pe calea biliară principală”, a precizat directorul Năstăsescu.

Până în prezent, potrivit conducerii SJU, pacienții care aveau nevoie de endoscopie digestivă superioară se adresau clinicilor private, prezența endoscopului în spital urmând să faciliteze și activitatea chirurgilor din unitate.

În ceea ce privește angiograful, un alt aparat performant recepționat lunile trecute de SJU, acesta va fi dat în folosință până la finele anului cel mai probabil în parteneriat public-privat.

„Am identificat anumite asociații care pot să ne ajute și analizăm cadrul legal în care putem derula asemenea parteneriate”, a declarat directorul SJU.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.